Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(38)
16.09.2014
dodaj własny przepis
3 godziny
średni
Wartości odżywcze
0 kcal / 1 porcję (0 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    212.70 kcal
    10.64%
  • Białko
    8.89 g
    17.78%
  • Węglowod.
    33.26 g
    12.32%
  • Tłuszcze
    3.88 g
    5.54%
  • Błonnik
    5.15 g
    20.6%
  • GDA
    10.64 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Mąka orkiszowa pełnoziarnista - 400g (3 ⅓ szklanki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 2.5g (5 szczypt)
  • Drożdże instant w proszku - 3g
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
  • Miód pszczeli - 6g (½ łyżeczki)
  • Woda ciepła - 300g (1 ¼ szklanki)
  • Słonecznik, nasiona - 10g (łyżka stołowa)
  • Sezam, nasiona - 10g (łyżka stołowa)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Do miski wsyp mąkę i sól wymieszaj. Dodaj drożdże i dalej mieszaj. W środku masy zrób dołek, dodaj olej, miód i ciepłą wodę. Ciasto wyrabiaj (około 10 minut) aż zacznie odchodzić od brzegów miski.

KROK 2: Ciasto przenieś do formy (wymiary 20 x 10 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Przykryj lnianą szmatką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 2 godzin), aż podwoi swoją objętość. Przed pieczeniem zwilż wierzch ciasta wodą i posyp je słonecznikiem i sezamem.

KROK 3: Piecz około 50 minut w temp. 200ºC. Po upieczeniu ostudź bochenek na kratce.

Smacznego!

Zobacz także
Komentarze (1)

Wtorek, 16 września 2014 | 11:38:00 brunetka 34

pycha!