-
Kaloryczność173.77 kcal8.69%
-
Białko12.88 g25.76%
-
Węglowod.10.14 g3.76%
-
Tłuszcze9.36 g13.37%
-
Błonnik0.41 g1.64%
-
GDA8.69 %
- Łosoś świeży, stek - 400g
- Sos teriyaki - 150g (10 łyżek stołowych)
- Limonka - 50g (½ sztuki)
- Imbir korzeń - 5g
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Miód pszczeli - 24g (2 łyżeczki)
- Papryczka chili - 5g (¼ sztuki)
- Sezam, nasiona - 10g (łyżka stołowa)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Łososia opłucz, oczyść z ości. W misce połącz sos teriyaki, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chili, sok z limonki, miód i starty na drobnej tarce korzeń imbiru. Zamieszaj. W marynacie ułóż łososia i wstaw go do lodówki na około 1 godzinę.
KROK 2: Łososia odsącz z marynaty i ugrilluj na patelni grillowej lub grillu elektrycznym (możesz tego go upiec w piekarniku). Pamiętaj, aby nie przeciągnąć czasu, bo ryba stanie się sucha. Powinna być jędrna i różowa w środku.
KROK 3: Do rondelka wlej marynatę i zredukuj ją. Potrwa to około 10 minut
KROK 4: Na talerzu ułóż łososia, polej gęstą marynatą i posyp uprażonymi ziarenkami sezamu.
*Podawaj z ryżem lub makaronem ryżowym w towarzystwie chrupiącej marchewki i jędrnych brokułów.
Smacznego!