-
Kaloryczność64.00 kcal3.2%
-
Białko3.30 g6.6%
-
Węglowod.7.57 g2.8%
-
Tłuszcze2.36 g3.37%
-
Błonnik0.82 g3.28%
-
GDA3.2 %
- Oliwa z oliwek - 30g (3 łyżki stołowe)
- Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
- Mieszanka owoców morza, mrożona - 100g (porcja)
- Krewetki tygrysie mrożone - 90g (6 sztuk)
- Papryka czerwona - 200g (sztuka)
- Papryka żółta - 120g (sztuka)
- Pomidor - 130g
- Koncentrat pomidorowy, 30% - 30g (2 łyżeczki)
- Papryka ostra mielona - 3g (łyżeczka)
- Papryka słodka mielona - 3g (łyżeczka)
- Wino białe, półwytrawne - 150g (lampka)
- Ryż biały surowy - 100g
- Wywar warzywny - 720g (3 szklanki)
- Kolendra swieża - 7.5g (½ pęczka)
- Limonka - 100g (sztuka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Do głębokiej patelni wlej oliwę z oliwek i rozgrzej ją. Podsmaż lekko posiekany czosnek (nie paląc go, bo będzie miał gorzki smak). Dodaj umyte i posiekane w paski papryki, rozmrożone owoce morza (bez krewetek). Wszystko zrumień.
KROK 2: Dodaj pomidora obranego ze skórki i gotuj całość, aż pomidor się rozpadnie. Dopraw suszonymi paprykami, dodaj koncentrat pomidorowy, wlej wino i gotuj około 3 minut. Możesz dodać także kurkumę lub szafran.
KROK 3: Dodaj ryż, delikatnie mieszaj i smaż około 2 minuty. Dolej bulion, wymieszaj i zagotuj całość. Zmniejsz ogień i gotuj około 8 minut. Całość powinna delikatnie bulgotać.
KROK 4: Dodaj krewetki, nie mieszaj paelli i przykryj ją folią aluminiową. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj całość około 8 minut, pod koniec zdejmij z ognia i odstaw na 2-3 minuty.
*Gotową paelle posyp posiekaną kolendrą i podawaj z ćwiartką limonki (z umytą skórką).
Smacznego!