Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(12)
27.03.2015
dodaj własny przepis
30 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
574 kcal / 1 porcję (897 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    64.00 kcal
    3.2%
  • Białko
    3.30 g
    6.6%
  • Węglowod.
    7.57 g
    2.8%
  • Tłuszcze
    2.36 g
    3.37%
  • Błonnik
    0.82 g
    3.28%
  • GDA
    3.2 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Oliwa z oliwek - 30g (3 łyżki stołowe)
  • Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
  • Mieszanka owoców morza, mrożona - 100g (porcja)
  • Krewetki tygrysie mrożone - 90g (6 sztuk)
  • Papryka czerwona - 200g (sztuka)
  • Papryka żółta - 120g (sztuka)
  • Pomidor - 130g
  • Koncentrat pomidorowy, 30% - 30g (2 łyżeczki)
  • Papryka ostra mielona - 3g (łyżeczka)
  • Papryka słodka mielona - 3g (łyżeczka)
  • Wino białe, półwytrawne - 150g (lampka)
  • Ryż biały surowy - 100g
  • Wywar warzywny - 720g (3 szklanki)
  • Kolendra swieża - 7.5g (½ pęczka)
  • Limonka - 100g (sztuka)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Do głębokiej patelni wlej oliwę z oliwek i rozgrzej ją. Podsmaż lekko posiekany czosnek (nie paląc go, bo będzie miał gorzki smak). Dodaj umyte i posiekane w paski papryki, rozmrożone owoce morza (bez krewetek). Wszystko zrumień.

KROK 2: Dodaj pomidora obranego ze skórki i gotuj całość, aż pomidor się rozpadnie. Dopraw suszonymi paprykami, dodaj koncentrat pomidorowy, wlej wino i gotuj około 3 minut. Możesz dodać także kurkumę lub szafran.

KROK 3: Dodaj ryż, delikatnie mieszaj i smaż około 2 minuty. Dolej bulion, wymieszaj i zagotuj całość. Zmniejsz ogień i gotuj około 8 minut. Całość powinna delikatnie bulgotać.

KROK 4: Dodaj krewetki, nie mieszaj paelli i przykryj ją folią aluminiową. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj całość około 8 minut, pod koniec zdejmij z ognia i odstaw na 2-3 minuty.

*Gotową paelle posyp posiekaną kolendrą i podawaj z ćwiartką limonki (z umytą skórką).

Smacznego!