15 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
231 kcal / 1 porcję (415 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność55.57 kcal2.78%
-
Białko2.04 g4.08%
-
Węglowod.3.58 g1.33%
-
Tłuszcze4.08 g5.83%
-
Błonnik0.99 g3.96%
-
GDA2.78 %
Składniki
- Ser Feta - 25g (½ porcji)
- Oliwki czarne marynowane - 15g (6 sztuk)
- Pomidor - 120g
- Ogórek szklarniowy - 60g
- Papryka czerwona - 100g (½ sztuki)
- Mix sałat - 80g (2 porcje)
- Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
- Sok z cytryny - 3g (łyżeczka)
- Oregano - 2g (łyżeczka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny i oregano. Umyj warzywa.
KROK 2: Mix sałat dokładnie opłucz, wysusz i wsyp do miski.
KROK 3: Fetę pokrój w kostkę. Pomidora przekrój w kostkę i razem z fetą ułóż na sałacie.
KROK 4: Ogórka umyj, obierz i pokrój w grube półplasterki. Paprykę opłucz wodą, oczyść z ogonka i pestek i pokrój w cienkie paseczki. Warzywa wrzuć do miski.
KROK 5: Oliwki odsącz i dodaj do sałatki. Możesz je uprzednio przekroić wzdłuż na pół. Całość polej przygotowanym sosem i delikatnie wymieszaj.
*Najlepiej smakuje z pełnoziarnistym pieczywem.
Smacznego!
Zobacz także