-
Kaloryczność139.14 kcal6.96%
-
Białko12.69 g25.38%
-
Węglowod.13.31 g4.93%
-
Tłuszcze4.29 g6.13%
-
Błonnik1.78 g7.12%
-
GDA6.96 %
- Wołowina, antrykot - 600g
- Cebula - 130g (1 ⅔ sztuki)
- Sos Worcetershire - 15g (3 łyżki stołowe)
- Musztarda francuska - 40g (2 łyżki stołowe)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 2g (4 szczypty)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
- Bułki grahamki - 240g
- Sałata masłowa - 20g (4 liście)
- Pomidor - 120g
- Ogórek małosolny - 30g
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Mięso wymieszaj z sosem Worcestershire, musztardą i drobno posiekaną szalotką. Pomidora i korniszony pokrój w plastry, cebulę w cienkie krążki. Liście sałaty umyj i osusz.
KROK 2: Przygotuj sos łącząc dokładnie wszystkie składniki.
KROK 3: Na rozgrzanego grilla lub patelnię grillową ułóż uformowane mięso (burger powinien być szerszy niż bułka, gdyż podczas smażenia lekko się skurczy) i smaż 3-4 minuty z każdej strony.
KROK 4: Na osobnej patelni rozgrzej olej, wrzuć krążki cebuli i dorzuć cukier, smaż chwilę, aż się ładnie zarumieni. Następnie zdejmij i odłóż.
KROK 5: Na kolejnej patelni rozgrzej 3 łyżki masła klarowanego i smaż pół minuty rozkrojone bułki (od wewnętrznej strony, to zapobiegnie rozmaczaniu się bułki od sosu). Zewnętrzną część bułki można grillować lekko ją spłaszczając.
KROK 6: Gotowe połówki bułki posmaruj od środka sosem, ułóż burgera, sałatę, pomidora, cebulę, korniszony i przykryj drugą połową bułki.
Smacznego!