-
Kaloryczność143.02 kcal7.15%
-
Białko5.58 g11.16%
-
Węglowod.11.70 g4.33%
-
Tłuszcze8.90 g12.71%
-
Błonnik1.93 g7.72%
-
GDA7.15 %
- Mąka kukurydziana - 70g (4 ⅔ łyżki stołowej)
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 105g (7 łyżek stołowych)
- Mąka jaglana - 40g (¼ szklanki)
- Sól biała - 0.5g (szczypta)
- Masło ekstra - 90g (18 łyżeczek)
- Woda - 30g (¼ szklanki)
- Szpinak, mrożony - 750g
- Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
- Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 240g (szklanka)
- Cebula - 80g (sztuka)
- Śmietanka kremowa 30% - 40g (4 łyżki stołowe)
- Jaja kurze surowe - 150g (3 sztuki)
- Tymianek suszony - 2g (łyżeczka)
- Ser Gouda - 100g (4 plastry)
- Sól biała - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 1g (szczypta)
- Gałka muszkatołowa mielona - 2.5g (5 szczypt)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Przygotuj kruche ciasto: Wszystkie mąki wymieszaj a następnie posiekaj razem z zimnym masłem. W razie potrzeby dodaj 2-3 łyżki zimnej wody i całość dokładnie zagnieć. Uformuj kulę i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
KROK 2: Przygotuj nadzienie: Na patelni rozgrzej olej, podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodaj mrożony szpinak i poczekaj aż się rozmrozi. Odparuj nadmiar wody, dopraw gałką muszkatołową i sporą ilością soli.
KROK 3: W oddzielnym naczyniu wymieszaj mleko, śmietankę, jaja, starty ser, sól i pieprz.
KROK 4: Schłodzonym ciastem wyłóż formę do tarty i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 10 minut. Następnie wyłóż przygotowanym szpinakiem, zalej masą jajeczną i ponownie wstaw do piekarnika na ok. 40 minut.
Smacznego!