Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(14)
19.06.2015
dodaj własny przepis
45 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
263 kcal / 1 porcję (508 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    51.81 kcal
    2.59%
  • Białko
    2.97 g
    5.94%
  • Węglowod.
    5.42 g
    2.01%
  • Tłuszcze
    2.61 g
    3.73%
  • Błonnik
    1.68 g
    6.72%
  • GDA
    2.59 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Margaryna miękka, 60% tłuszczu - 5g (łyżeczka)
  • Cebula - 20g (¼ sztuki)
  • Por obrany - 50g
  • Oliwa z oliwek - 5g (½ łyżki stołowej)
  • Czosnek duży - 3g (½ ząbka)
  • Marchew - 180g
  • Papryka słodka mielona - 3g (łyżeczka)
  • Wywar warzywno-drobiowy - 150g (⅔ szklanki)
  • Sok z cytryny - 3g (łyżeczka)
  • Mleko UHT, 2% tłuszczu - 57.5g (¼ szklanki)
  • Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 25g (łyżka stołowa)
  • Natka pietruszki siekana - 6g (łyżeczka)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Marchewkę umyj i pokrój na kawałki. Pora bardzo dokładnie umyj (pomiędzy warstwami często znajduje się ziemia) i pokrój w plasterki. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.

KROK 2: W garnku rozpuść margarynę i podsmaż cebulę, aż się zeszkli. Dorzuć pokrojony czosnek i pory. Dodaj oliwę z oliwek i smaż, aż pory zmiękną, mieszając co jakiś czas. Dodaj marchewkę, paprykę i sól. Całość podduś, pod przykryciem około 7 minut.

KROK 3: Dolej bulion (opcjonalnie wodę), całość zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i duś około 20-30 minut, aż marchewka zmięknie.

KROK 4: Zupę zmiksuj na gładki krem, dodając sok z cytryny i mleko. Przelej na talerz. Serwuj z łyżką jogurtu naturalnego i natką pietruszki lub kolendry, która nada zupie oryginalny aromat.

*Do przygotowania zupy możesz użyć również wywaru warzywnego lub z kostki.

Smacznego!