Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

30 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
444 kcal / 1 porcję (258 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    172.38 kcal
    8.62%
  • Białko
    9.78 g
    19.56%
  • Węglowod.
    25.48 g
    9.44%
  • Tłuszcze
    3.61 g
    5.16%
  • Błonnik
    0.71 g
    2.84%
  • GDA
    8.62 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Mleko UHT, 2% tłuszczu - 230g (szklanka)
  • Woda mineralna niegazowana - 230g (¾ szklanki)
  • Mąka pszenna, typ 550 - 400g
  • Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
  • Cukier waniliowy - 4g (łyżeczka)
  • Olej rzepakowy o obniżonej zawartości kwasu erukowego - 10g (łyżka stołowa)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Ser twarogowy półtłusty - 500g (25 łyżek stołowych)
  • Śmietana 12% tłuszczu - 54g (3 łyżki stołowe)
  • Cukier waniliowy - 64g (16 łyżeczek)
  • Cynamon mielony - 4g (łyżeczka)

Sposób przyrządzenia

CIASTO NA NALEŚNIKI:

KROK 1: Do miski rozbij jajo, dodaj cukier waniliowy i miksuj na najwyższych obrotach do uzyskania bladożółtej masy. Następnie zacznij stopniowo dodawać mąkę, mleko, wodę, olej. Kontroluj gęstość ciasta. (Jeśli jest zbyt gęste dodaj wody lub mleka; gdy zbyt rzadkie, dodaj mąki pszennej).

KROK 2: Smaż naleśniki na niezbyt mocnym ogniu z obydwu stron. Tylko, gdy po raz pierwszy będziesz smażył naleśniki, wylej na patelnię trochę oleju. Przed kolejnymi naleśnikami już nie musisz uprzednio wylewać tłuszczu. Dopiero, gdy naleśniki zaczną przylegać do patelni, umocz ręcznik kuchenny w tłuszczu i natłuść nim cały spód patelni.

NADZIENIE:

KROK 1: Widelcem rozdrobnij ser twarogowy. Dodaj do niego śmietanę i cukier waniliowy, wymieszaj. Powinna powstać gładka masa. Na koniec dodaj do nadzienia serowego mielony cynamon, dobrze wymieszaj.


WYKONANIE:

KROK 1: Przełóż naleśnika na talerz. Na połowie jego powierzchni wyłóż 4-5 łyżeczek masy serowej. Następnie, w zależności od preferencji, składamy naleśnika w rulonik lub na tzw. cztery części.

KROK 2: Czynności te powtarzamy do skończenia nadzienia i ciasta naleśnikowego.


*Naleśniki świetnie smakują na słodko, jak i na słono. Jeśli chcesz stworzyć ich wytrawną wersję, do ciasta nie dodawaj cukru, a w zamian za to możesz dodać pieprz, zioła i inne przyprawy. Naleśniki z serem świetnie smakują na ciepło polane jogurtem naturalnym i serwowane z niskosłodzonym dżemem, najlepiej własnej roboty.

Smacznego!

Zobacz także