50 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
243 kcal / 1 porcję (397 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność61.19 kcal3.06%
-
Białko0.80 g1.6%
-
Węglowod.4.30 g1.59%
-
Tłuszcze5.14 g7.34%
-
Błonnik1.22 g4.88%
-
GDA3.06 %
Składniki
- Marchew - 45g
- Cebula - 50g (⅔ sztuki)
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Awokado - 140g
- Ryż brązowy surowy - 16g
- Ocet jabłkowy - 6g (2 łyżeczki)
- Natka pietruszki siekana - 24g (4 łyżeczki)
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
- Sok z cytryny - 6g (2 łyżeczki)
- Pieprz czarny - 1g (szczypta)
- Woda - 480g (2 szklanki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Wszystkie warzywa dokładnie umyj i pokrój w małe kawałki.
KROK 2: Włóż warzywa do garnka, dodaj natkę pietruszki i czosnek i zalej wodą. Zagotuj. Dodaj ryż.
KROK 3: Po upływie 30 minut odstaw do wystygnięcia, a następnie dodaj dojrzałe awokado i zmiksuj wszystko. Na koniec dopraw zupę do smaku według uznania.
*Możesz posypać zupę podprażonymi wcześniej pestkami słonecznika lub pestkami dyni.
Smacznego!
Zobacz także