(10)
dodaj własny przepis
30 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
101 kcal / 1 porcję (232 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność43.45 kcal2.17%
-
Białko1.06 g2.12%
-
Węglowod.2.76 g1.02%
-
Tłuszcze4.01 g5.73%
-
Błonnik0.94 g3.76%
-
GDA2.17 %
Składniki
- Ogórek szklarniowy - 180g
- Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
- Por - 85.8g (⅓ sztuki)
- Awokado - 140g
- Wywar warzywny - 480g (2 szklanki)
- Koperek pęczek - 8g (½ pęczka)
- Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)
- Naturalny jogurt sojowy BIO - 20g
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Ogórka bardzo dokładnie wyszoruj. Obierz tylko tyle, aby zrobić dekorację ze skórki (cienko ją pokrój). Resztę ogórka nie obieraj i pokrój na około 2 cm kawałki. W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę, dodaj ogórka oraz pora pokrojonego na 1 cm krążki. Duś przez 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Wlej połowę bulionu i gotuj przez 10 minut.
KROK 2: Dodaj posiekany koperek. Awokado przepołów i wyjmij pestkę. Łyżką wybierz miąższ ze skórki i dodaj go do zupy. Zmiksuj wszystko na gładki krem. Dodaj resztę wywaru, jogurt sojowy, następnie dopraw solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
*Przed podaniem schłódź w lodówce. Można podawać z podprażonymi pestkami dyni lub słonecznika.
Smacznego!
Zobacz także