Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

30 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
101 kcal / 1 porcję (232 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    43.45 kcal
    2.17%
  • Białko
    1.06 g
    2.12%
  • Węglowod.
    2.76 g
    1.02%
  • Tłuszcze
    4.01 g
    5.73%
  • Błonnik
    0.94 g
    3.76%
  • GDA
    2.17 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Ogórek szklarniowy - 180g
  • Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
  • Por - 85.8g (⅓ sztuki)
  • Awokado - 140g
  • Wywar warzywny - 480g (2 szklanki)
  • Koperek pęczek - 8g (½ pęczka)
  • Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)
  • Naturalny jogurt sojowy BIO - 20g

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Ogórka bardzo dokładnie wyszoruj. Obierz tylko tyle, aby zrobić dekorację ze skórki (cienko ją pokrój). Resztę ogórka nie obieraj i pokrój na około 2 cm kawałki. W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę, dodaj ogórka oraz pora pokrojonego na 1 cm krążki. Duś przez 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Wlej połowę bulionu i gotuj przez 10 minut.

KROK 2: Dodaj posiekany koperek. Awokado przepołów i wyjmij pestkę. Łyżką wybierz miąższ ze skórki i dodaj go do zupy. Zmiksuj wszystko na gładki krem. Dodaj resztę wywaru, jogurt sojowy, następnie dopraw solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

*Przed podaniem schłódź w lodówce. Można podawać z podprażonymi pestkami dyni lub słonecznika.

Smacznego!