Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(6)
13.01.2016
dodaj własny przepis
2 godz.
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
503 kcal / 1 porcję (981 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    51.24 kcal
    2.56%
  • Białko
    3.04 g
    6.08%
  • Węglowod.
    9.01 g
    3.34%
  • Tłuszcze
    1.17 g
    1.67%
  • Błonnik
    2.08 g
    8.32%
  • GDA
    2.56 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kapusta biała - 4500g
  • Mięso mielone z indyka - 475g (4 ⅔ porcji)
  • Ryż biały surowy - 200g
  • Papryka słodka mielona - 12g (4 łyżeczki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
  • Cebula - 100g (1 ¼ sztuki)
  • Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
  • Przecier pomidorowy - 480g (2 szklanki)
  • Cebula - 45g (½ sztuki)
  • Papryka słodka mielona - 12g (4 łyżeczki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
  • Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
  • Koperek siekany - 32g (4 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

Przygotowanie farszu:

KROK 1: Na rozgrzanej patelni podgrzej pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodaj ją do mielonego mięsa z kurczaka wraz ze słodką papryką. Całkość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.

KROK 2: Przygotowaną uprzednią masę mięsną połącz z ugotowanym wg wskazań producenta białym ryżem.

Przygotowanie gołąbków:

KROK 1: Z kapusty wytnij głąb i gotuj ją pod przykryciem w osolonej wodzie. Ugotowaną już kapustę wyciągnij, lecz nie wylewaj wody, w której się gotowała.

KROK 2: Z lekko wystudznej kapusty oderwij poszczególne liście. Nakładaj na nie farsz i zawiń "jak gołąbki".

KROK 3: Na samym dnie garnka ułóż kilka liści ugotowanej kapusty. Zalej ją połową wody z gotowania kapusty. Reszta będzie potrzebna do wykonannia sosu. Ułóż na liściach ołąbki i gotuj całość około godziny. Sprawdzaj, czy kapusta nie jest już surowa.

Przygotowanie sosu:

KROK 1: Na rozgranym oleju zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodaj przecier pomidorowy i słodką paprykę. Dopraw całość do smaku solą i pieprzem i rozcieńcz wodą, w której gotowała się kapusta.

KROK 2: Na koniec dodaj posiekany koperek.

Smacznego!