-
Kaloryczność51.24 kcal2.56%
-
Białko3.04 g6.08%
-
Węglowod.9.01 g3.34%
-
Tłuszcze1.17 g1.67%
-
Błonnik2.08 g8.32%
-
GDA2.56 %
- Kapusta biała - 4500g
- Mięso mielone z indyka - 475g (4 ⅔ porcji)
- Ryż biały surowy - 200g
- Papryka słodka mielona - 12g (4 łyżeczki)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
- Cebula - 100g (1 ¼ sztuki)
- Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
- Przecier pomidorowy - 480g (2 szklanki)
- Cebula - 45g (½ sztuki)
- Papryka słodka mielona - 12g (4 łyżeczki)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
- Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
- Koperek siekany - 32g (4 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
Przygotowanie farszu:
KROK 1: Na rozgrzanej patelni podgrzej pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodaj ją do mielonego mięsa z kurczaka wraz ze słodką papryką. Całkość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
KROK 2: Przygotowaną uprzednią masę mięsną połącz z ugotowanym wg wskazań producenta białym ryżem.
Przygotowanie gołąbków:
KROK 1: Z kapusty wytnij głąb i gotuj ją pod przykryciem w osolonej wodzie. Ugotowaną już kapustę wyciągnij, lecz nie wylewaj wody, w której się gotowała.
KROK 2: Z lekko wystudznej kapusty oderwij poszczególne liście. Nakładaj na nie farsz i zawiń "jak gołąbki".
KROK 3: Na samym dnie garnka ułóż kilka liści ugotowanej kapusty. Zalej ją połową wody z gotowania kapusty. Reszta będzie potrzebna do wykonannia sosu. Ułóż na liściach ołąbki i gotuj całość około godziny. Sprawdzaj, czy kapusta nie jest już surowa.
Przygotowanie sosu:
KROK 1: Na rozgranym oleju zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodaj przecier pomidorowy i słodką paprykę. Dopraw całość do smaku solą i pieprzem i rozcieńcz wodą, w której gotowała się kapusta.
KROK 2: Na koniec dodaj posiekany koperek.
Smacznego!