Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

60 minut
3 osoby
średni
Wartości odżywcze
105 kcal / 1 porcję (100 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    104.69 kcal
    5.23%
  • Białko
    6.31 g
    12.62%
  • Węglowod.
    12.25 g
    4.54%
  • Tłuszcze
    3.87 g
    5.53%
  • Błonnik
    1.27 g
    5.08%
  • GDA
    5.23 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza jaglana sucha - 35g
  • Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
  • Cukinia - 100g
  • Papryka czerwona - 50g (¼ sztuki)
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Papryka ostra mielona - 6g (2 łyżeczki)
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
  • Zioła prowansalskie - 3g (łyżeczka)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Kaszę jaglaną gotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź dokładnie (najlepiej zostawić na sitku na 10 minut).

KROK 2: Cukinię oraz paprykę zetrzyj na dużych oczkach tarki, połącz z przygotowaną wcześniej kaszą, jajkami, zmiażdżonym czosnkiem i przyprawami/ziołami.

KROK 3: Masę przełóż do silikonowych foremek (koniecznie) i piecz 30 minut w 190 stopniach.

*Piecz do rumiano-brązowego koloru. Możesz babeczkę podawać z domowym sosem czosnkowym, koperkowym lub innym ulubionym.

** Babeczki te to świetne źródło błonnika pokarmowego. Będą idealną propozycją na drugie śniadanie do pracy lub też szybki podwieczorek. Propozycja odpowiednia dla osób będących na diecie wegetariańskiej i bezglutenowej.

Smacznego!