-
Kaloryczność84.43 kcal4.22%
-
Białko2.77 g5.54%
-
Węglowod.12.68 g4.7%
-
Tłuszcze3.47 g4.96%
-
Błonnik2.21 g8.84%
-
GDA4.22 %
- Kasza jaglana sucha - 180g
- Woda ciepła - 720g (3 szklanki)
- Pieczarki - 500g (25 sztuk)
- Płatki owsiane górskie - 75g (7 ½ łyżki stołowej)
- Natka pietruszki siekana - 24g (4 łyżeczki)
- Cebula - 300g (3 ⅔ sztuki)
- Olej rzepakowy o obniżonej zawartości kwasu erukowego - 50g (5 łyżek stołowych)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
- Otręby pszenne - 32g (8 łyżek stołowych)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kaszę jaglaną przepłucz na sicie. Zagotuj w granku 3 szklanki wody. Na gotującą się wodę wrzuć kaszę i przykryj pokrywką. Od ponownego zagotowania gotuj jeszcze 5 minut, wyłącz gaz i zostaw kaszę pod przykryciem, aby doszła i stała się sypka. Odczekaj około 20 minut.
KROK 2: Cebule obierz i pokrój w kostkę. Następnie ją podsmaż na patelni z rozgrzanym wcześniej olejem.
KROK 3: Pieczarki oczyść, przepłucz i krojów w plastry. Podsmaż je na rozgrzanym na oleju. Gdy są gotowe lekko rozdrobnij je w malakserze (lub blenderem) na bardzo drobno.
KROK 4: Płatki owsiane zmiel w młynku do kawy na drobny proszek.
KROK 5: Do dużej miski przesyp ciepłą, ale nie gorącą kaszę, rozdrobnione pieczarki, podsmażoną cebulę, poszatkowaną wcześniej natkę pietruszki, a także sporo pieprzu i soli. Dobrze wymieszaj całą masę. Na koniec dodaj zmielone płatki owsiane i ponownie dobrze wymieszaj. Masa na kotlety powinna być dość twarda i łatwo się formować.
KROK 6: Z masy uformuj kotlety, obtocz w otrębach pszennych i smaż na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony.
*Podawaj z warzywami lub zieloną sałatą z ogórkiem.
**Kotlety z kaszy jaglanej to świetne i bardzo pożywne danie obiadowe. Można skomponować je także w wersji bez glutenu, gdy użyjemy płatków owsianych bezglutenowych i obtoczymy także w nich całą masę (zamiast używać otrąb pszennych). Kotlety z kaszy jaglanej to propozycja nie tylko dla wegan i wegetarian, ale także dla każdego, bez względu na wiek.
Smacznego!