Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

45 minut
5 osób
łatwy
Wartości odżywcze
456 kcal / 1 porcję (634 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    71.97 kcal
    3.6%
  • Białko
    7.14 g
    14.28%
  • Węglowod.
    6.36 g
    2.36%
  • Tłuszcze
    2.44 g
    3.49%
  • Błonnik
    0.70 g
    2.8%
  • GDA
    3.6 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Mięso z piersi indyka, bez skóry - 1000g
  • Ryż biały surowy - 43g
  • Cebula - 100g (1 ¼ sztuki)
  • Kajzerki - 100g (2 sztuki)
  • Mleko UHT, 1,5% tłuszczu - 230g (szklanka)
  • Woda ciepła - 240g (szklanka)
  • Papryka słodka mielona - 3g (łyżeczka)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
  • Mąka pszenna, typ 500 - 65g (½ szklanki)
  • Marchew - 135g
  • Pietruszka, korzeń - 80g
  • Papryka czerwona - 200g (sztuka)
  • Cebula czerwona - 200g (2 sztuki)
  • Wywar warzywny - 720g (3 szklanki)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 50g (5 łyżek stołowych)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Cebulę drobniutko posiekaj, następnie zeszklij ją na dobrze rozgrzanym oleju; odstaw do przestygnięcia.

KROK 2: Kajzerki namocz w wodzie z mlekiem, dobrze odciśnij.

KROK 3: W misce połącz mięso, kajzerki, ugotowany i wystudzony ryż, cebulę, przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Rękami zamoczonymi w wodzie uformuj niewielkie kulki, a następnie układaj je na talerzu. Mąkę wysyp na talerz, każdego klopsika obtocz dokładnie w mące i strzep jej nadmiar.

KROK 4: Na dużej patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Klopsiki obsmaż ze wszystkich stron. Obsmażone klopsiki przełóż do dużego płaskiego garnka, zalej rosołem lub wodą z sosem sojowym.

KROK 5: Patelnię na której smażyły się klopsiki dokładnie wytrzyj, rozgrzej na niej 2 łyżki oleju, rozgrzej go i obsmaż na nim startą marchewkę, pietruszkę, czerwoną cebulę i paprykę. Smaż tak kilka minut, ciągle mieszając.

KROK 6: Warzywa przełóż do garnka z mięsem. Doprowadź całość do wrzenia, przykryj, zmniejsz ogień i gotuj tak około 30 min.

*Danie to jest prawdziwym hitem wśród dzieci. W dodatku jest dla nich idealne pod względem żywieniowym, a więc polecane przez pediatrów. Pulpety z indyka w sosie warzywnym to potrawa łatwostrawna, pożywna i smaczna. Dodatek sosu warzywnego nadaje potrawie soczystości i smaku, a w dodatku jest źródłem błonnika pokarmowego. Danie idealne na wspólne, rodzinne obiady.

Smacznego!