-
Kaloryczność224.43 kcal11.22%
-
Białko8.69 g17.38%
-
Węglowod.13.46 g4.99%
-
Tłuszcze15.89 g22.7%
-
Błonnik4.21 g16.84%
-
GDA11.22 %
- Dynia - 280g
- Jaja kurze surowe - 250g (5 sztuk)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
- Mąka migdałowa - 150g (15 łyżek stołowych)
- Cynamon mielony - 8g (2 łyżeczki)
- Cukier - 12g (2 łyżeczki)
- Proszek do pieczenia - 2g (½ łyżeczki)
- Żurawina suszona - 60g (5 łyżek stołowych)
- Ocet jabłkowy - 6g (2 łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Surową dynię przekrój na cząstki i wstaw do nagrzanego do 200 st C piekarnika na około 30 minut. Sprawdzaj miękkość dyni patyczkiem. Po upieczeniu obierz warzywo ze skóry i zmiksuj na puree ręcznym blenderem.
KROK 2: Do misy miksera wrzuć dyniowe puree, wbij jaja, olej rzepakowy i zmiksuj całość na gładką masę.
KROK 3: Dodaj proszek do pieczenia, cynamon i cukier. Następnie cały czas mieszając dodawaj przesianą (to ważne!) mąkę migdałową, sprawdzając gęstość ciasta (powinno być trochę gęstsze niż naleśnikowe). Na koniec (nadal cały czas mieszając) dodaj suszoną żurawinę i ocet jabłkowy.
KROK 4: Rozlej do natłuszczonych foremek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz około 25 minut. Po 15-20 minutach sprawdź, czy muffinki są gotowe za pomocą suchego patyczka.
Smacznego!