Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

40 minut
4 osoby
średni
Wartości odżywcze
442 kcal / 1 porcję (197 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    224.43 kcal
    11.22%
  • Białko
    8.69 g
    17.38%
  • Węglowod.
    13.46 g
    4.99%
  • Tłuszcze
    15.89 g
    22.7%
  • Błonnik
    4.21 g
    16.84%
  • GDA
    11.22 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Dynia - 280g
  • Jaja kurze surowe - 250g (5 sztuk)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Mąka migdałowa - 150g (15 łyżek stołowych)
  • Cynamon mielony - 8g (2 łyżeczki)
  • Cukier - 12g (2 łyżeczki)
  • Proszek do pieczenia - 2g (½ łyżeczki)
  • Żurawina suszona - 60g (5 łyżek stołowych)
  • Ocet jabłkowy - 6g (2 łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Surową dynię przekrój na cząstki i wstaw do nagrzanego do 200 st C piekarnika na około 30 minut. Sprawdzaj miękkość dyni patyczkiem. Po upieczeniu obierz warzywo ze skóry i zmiksuj na puree ręcznym blenderem.

KROK 2: Do misy miksera wrzuć dyniowe puree, wbij jaja, olej rzepakowy i zmiksuj całość na gładką masę.

KROK 3: Dodaj proszek do pieczenia, cynamon i cukier. Następnie cały czas mieszając dodawaj przesianą (to ważne!) mąkę migdałową, sprawdzając gęstość ciasta (powinno być trochę gęstsze niż naleśnikowe). Na koniec (nadal cały czas mieszając) dodaj suszoną żurawinę i ocet jabłkowy.

KROK 4: Rozlej do natłuszczonych foremek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz około 25 minut. Po 15-20 minutach sprawdź, czy muffinki są gotowe za pomocą suchego patyczka.

Smacznego!