5 minut + czas chłodzenia
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
397 kcal / 1 porcję (418 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność94.93 kcal4.75%
-
Białko3.84 g7.68%
-
Węglowod.16.10 g5.96%
-
Tłuszcze2.53 g3.61%
-
Błonnik4.85 g19.4%
-
GDA4.75 %
Składniki
- Nasiona chia - 20g (2 łyżki stołowe)
- Szpinak świeży - 75g
- Miód pszczeli - 30g (2 ½ łyżeczki)
- Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 150g (6 łyżek stołowych)
- Cynamon mielony - 2g (½ łyżeczki)
- Laska wanilii - 0.8g (½ sztuki)
- Musli z owocami suszonymi - 20g (2 łyżki stołowe)
- Maliny - 120g (szklanka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: W blenderze kielichowym zmiksuj na gładką masę umyty, świeży szpinak, miód oraz jogurt naturalny. Dodaj cynamon oraz wydłubane nasiona z laski wanilii.
KROK 2: Następnie wsyp do blendera nasiona chia. Zmiksuj je znowu po to, by zniszczyć nieco nasiona i ułatwić tworzenie się gęstego puddingu. Masę przelej do średniej miski i wstaw do lodówki na całą noc.
KROK 3: Po tym czasie przelej zieloną masę do dość wysokich i szerokich szklanek. Na górze umieść bezglutenową granolę z suszonymi owocami (najlepiej domowej roboty) oraz świeże maliny.
*Można wykorzystać dowolne, ulubione owoce sezonowe.
Smacznego!
Zobacz także