-
Kaloryczność92.83 kcal4.64%
-
Białko2.80 g5.6%
-
Węglowod.13.80 g5.11%
-
Tłuszcze3.20 g4.57%
-
Błonnik0.50 g2%
-
GDA4.64 %
- Mleko UHT, 1,5% tłuszczu - 172.5g (⅔ szklanki)
- Kasza jaglana sucha - 26g (¾ łyżki stołowej)
- Banan - 114g
- Orzechy brazylijskie - 12g
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Surową kaszę wsyp na sitko i bardzo dokładnie przepłucz w zimnej wodzie. Ugotuj ją w lekko osolonym wrzątku (na szklankę kaszy przypada około 2,5 szklanki wody).
KROK 2: Ugotowaną kaszę przełóż do miseczki i delikatnie rozgnieć widelcem. Dodaj pocięty w plasterki banan i posyp posiekanymi orzechami. Zalej podgrzanym mlekiem.
Rada: Jeśli chcesz pozbyć się goryczki z kaszy jaglanej przed ugotowaniem podpraż ją chwilę na suchej patelni. Możesz także dodać sproszkowaną witaminę C podczas gotowania.
*Jaglanka na mleku z orzechami i bananami to pomysł na pożywne i łatwostrawne śniadanie. Kasza jaglana ma wiele korzystnych dla organizmu właściwości: ma działanie silnie zasadotwórcze, w dodatku jest cennym źrodłem witamin z grupy B, cynku, selenu i magnezu.
Smacznego!