-
Kaloryczność47.33 kcal2.37%
-
Białko1.70 g3.4%
-
Węglowod.5.72 g2.12%
-
Tłuszcze2.38 g3.4%
-
Błonnik0.31 g1.24%
-
GDA2.37 %
- Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
- Cebula - 80g (sztuka)
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
- Papryczka chili - 20g (sztuka)
- Kmin rzymski - 2.5g (½ łyżeczki)
- Kolendra swieża - 7.5g (½ pęczka)
- Przecier pomidorowy - 480g (2 szklanki)
- Cukier - 3g (½ łyżeczki)
- Wywar warzywny - 480g (2 szklanki)
- Ciecierzyca z puszki - 170g (szklanka)
- Natka pietruszki pęczek - 18g (pęczek)
- Limonka - 50g (½ sztuki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: W garnku podgrzej oliwę, dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę, oprósz solą i zeszklij ją na umiarkowanym ogniu.
KROK 2: Dodaj pokrojony na plasterki czosnek i pokrojoną papryczkę chili, dalej delikatnie podsmaż przez około 2 minuty. Dodaj kmin rzymski, kolendrę i podgrzej razem przez kilkanaście sekund. Wlej przecier pomidorowy oraz bulion, dodaj cukier, dopraw w razie konieczności solą, pieprzem, zagotuj.
KROK 3: Dodaj odcedzoną ciecierzycę i kilka łyżek zalewy. Po zagotowaniu przykryj i gotuj pod przykryciem przez około 20 minut na umiarkowanym ogniu.
KROK 4: Zupę zmiksuj na gładki krem (w stojącym blenderze, na największej mocy, przez około minutę).
Podgrzej przed podaniem, podawaj z chili, świeżą natką pietruszki i limonką.
*Można wykorzystać tylko część wymienionych dodatków.
Smacznego!