30 minut
4 osób
łatwy
Wartości odżywcze
419 kcal / 1 porcję (220 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność190.60 kcal9.53%
-
Białko7.40 g14.8%
-
Węglowod.21.21 g7.86%
-
Tłuszcze9.34 g13.34%
-
Błonnik2.02 g8.08%
-
GDA9.53 %
Składniki
- Kasza jaglana sucha - 200g
- Szpinak świeży - 200g
- Ser Feta - 200g (4 porcje)
- Oliwki czarne marynowane - 100g (40 sztuk)
- Kiełki lucerny - 48g (6 łyżek stołowych)
- Cytryna - 50g (5 plastrów)
- Kurkuma - 3g
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)
- Olej rzepakowy tłoczony na zimno - 30g
- Sok z cytryny - 12g (4 łyżeczki)
- Miód pszczeli - 24g (2 łyżeczki)
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Ugotuj kaszę w osolonej wodzie z kurkumą (objętość wody powinna być 2 razy większa niż kaszy). Następnie odstaw na 10 minut, a następnie wysyp na blachę i ostudź.
KROK 2: Umyj i osusz szpinak. Sparzoną cytrynę pokrój w plasterki, a następnie w ćwiartki. Pokrusz ser i wymieszaj z resztą składników, dodaj pokrojone oliwki.
KROK 3: Przygotuj sos: połącz miód z sokiem z cytryny, dodaj przeciśnięty czosnek i olej, przypraw do smaku. Sałatkę polej sosem, posyp kiełkami lucerny.
Smacznego!
Zobacz także