Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(7)
29.03.2016
dodaj własny przepis
30 minut
4 osób
łatwy
Wartości odżywcze
419 kcal / 1 porcję (220 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    190.60 kcal
    9.53%
  • Białko
    7.40 g
    14.8%
  • Węglowod.
    21.21 g
    7.86%
  • Tłuszcze
    9.34 g
    13.34%
  • Błonnik
    2.02 g
    8.08%
  • GDA
    9.53 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza jaglana sucha - 200g
  • Szpinak świeży - 200g
  • Ser Feta - 200g (4 porcje)
  • Oliwki czarne marynowane - 100g (40 sztuk)
  • Kiełki lucerny - 48g (6 łyżek stołowych)
  • Cytryna - 50g (5 plastrów)
  • Kurkuma - 3g
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)
  • Olej rzepakowy tłoczony na zimno - 30g
  • Sok z cytryny - 12g (4 łyżeczki)
  • Miód pszczeli - 24g (2 łyżeczki)
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Ugotuj kaszę w osolonej wodzie z kurkumą (objętość wody powinna być 2 razy większa niż kaszy). Następnie odstaw na 10 minut, a następnie wysyp na blachę i ostudź.

KROK 2: Umyj i osusz szpinak. Sparzoną cytrynę pokrój w plasterki, a następnie w ćwiartki. Pokrusz ser i wymieszaj z resztą składników, dodaj pokrojone oliwki.

KROK 3: Przygotuj sos: połącz miód z sokiem z cytryny, dodaj przeciśnięty czosnek i olej, przypraw do smaku. Sałatkę polej sosem, posyp kiełkami lucerny.

Smacznego!