Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(17)
21.04.2016
dodaj własny przepis
25 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
490 kcal / 1 porcję (364 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    134.62 kcal
    6.73%
  • Białko
    4.43 g
    8.86%
  • Węglowod.
    18.02 g
    6.67%
  • Tłuszcze
    5.51 g
    7.87%
  • Błonnik
    2.68 g
    10.72%
  • GDA
    6.73 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Quinoa - komosa ryżowa - 180g (szklanka)
  • Ogórek gruntowy - 105g (3 sztuki)
  • Pomidor - 260g
  • Cebula czerwona - 50g (½ sztuki)
  • Papryczka chili - 20g (sztuka)
  • Cebula dymka - 40g (2 sztuki)
  • Natka pietruszki pęczek - 18g (pęczek)
  • Mięta świeża - 5g (gałązka)
  • Oliwa z oliwek - 30g (3 łyżki stołowe)
  • Sok z cytryny - 12g (4 łyżeczki)
  • Czosnek mały - 3g (ząbek)
  • Sól biała - 1g (2 szczypty)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Ugotuj komosę ryżową zgodnie z instrukcją producenta zamieszoną na opakowaniu. Kaszę najpierw dokładnie opłucz wodą i zalej 1 i 1/2 szklanki wody, zagotuj, posól i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut bez przykrycia. Wyłóż na talerz i skrop ją sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek.

KROK 2: Przygotuj wysoką miskę. Ogórki dokładnie umyj i obierz. Pokrój je w kosteczkę, wrzuć do miski. Dodaj pokrojone w kosteczkę (ze skórką i nasionami) pomidory, drobno posiekane papryczki chili i cebulę, posiekany szczypiorek lub dymkę oraz natkę pietruszki i miętę.

KROK 3: Następnie dodaj jeszcze odrobinę oliwy, czosnek oraz sól do smaku. Dokładnie całość wymieszaj, a następnie połącz z ostudzoną komosą lub kaszą. Całe danie przełóż do ładnej, ozdobnej salaterki.

*Można od razu podawać lub po schłodzeniu w lodówce.

Smacznego!