-
Kaloryczność134.62 kcal6.73%
-
Białko4.43 g8.86%
-
Węglowod.18.02 g6.67%
-
Tłuszcze5.51 g7.87%
-
Błonnik2.68 g10.72%
-
GDA6.73 %
- Quinoa - komosa ryżowa - 180g (szklanka)
- Ogórek gruntowy - 105g (3 sztuki)
- Pomidor - 260g
- Cebula czerwona - 50g (½ sztuki)
- Papryczka chili - 20g (sztuka)
- Cebula dymka - 40g (2 sztuki)
- Natka pietruszki pęczek - 18g (pęczek)
- Mięta świeża - 5g (gałązka)
- Oliwa z oliwek - 30g (3 łyżki stołowe)
- Sok z cytryny - 12g (4 łyżeczki)
- Czosnek mały - 3g (ząbek)
- Sól biała - 1g (2 szczypty)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Ugotuj komosę ryżową zgodnie z instrukcją producenta zamieszoną na opakowaniu. Kaszę najpierw dokładnie opłucz wodą i zalej 1 i 1/2 szklanki wody, zagotuj, posól i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut bez przykrycia. Wyłóż na talerz i skrop ją sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek.
KROK 2: Przygotuj wysoką miskę. Ogórki dokładnie umyj i obierz. Pokrój je w kosteczkę, wrzuć do miski. Dodaj pokrojone w kosteczkę (ze skórką i nasionami) pomidory, drobno posiekane papryczki chili i cebulę, posiekany szczypiorek lub dymkę oraz natkę pietruszki i miętę.
KROK 3: Następnie dodaj jeszcze odrobinę oliwy, czosnek oraz sól do smaku. Dokładnie całość wymieszaj, a następnie połącz z ostudzoną komosą lub kaszą. Całe danie przełóż do ładnej, ozdobnej salaterki.
*Można od razu podawać lub po schłodzeniu w lodówce.
Smacznego!