Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(16)
05.05.2016
dodaj własny przepis
40 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
229 kcal / 1 porcję (433 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    52.95 kcal
    2.65%
  • Białko
    1.66 g
    3.32%
  • Węglowod.
    7.63 g
    2.83%
  • Tłuszcze
    2.36 g
    3.37%
  • Błonnik
    1.27 g
    5.08%
  • GDA
    2.65 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza jaglana sucha - 51g (1 ⅔ łyżki stołowej)
  • Papryka żółta - 60g (½ sztuki)
  • Papryka zielona - 70g (½ sztuki)
  • Papryka czerwona - 100g (½ sztuki)
  • Cukinia - 150g
  • Bakłażan - 150g
  • Pieczarki - 100g (5 sztuk)
  • Cebula - 45g (½ sztuki)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Przecier pomidorowy - 120g (½ szklanki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Kaszę ugotuj według instrukcji producenta znajdującej się na opakowaniu.

KROK 2: W tym czasie pokrój wszystkie składniki na półplasterki. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż krótko posiekany czosnek oraz cebulę (uważaj, by ich nie przypalić).

KROK 3: Po zaromatyzowaniu oleju wrzuć wszystkie pozostałe składniki poza bakłażanem, podsmaż je minutę i zalej kilkoma łyżkami wody. Po 3-4 minutach dodaj bakłażana. Całość od czasu do czasu podlej wodą do zmięknięcia warzyw.

KROK 4: Dopraw do smaku słodką papryką, oregano i bazylią, szczyptą soli i pieprzu. Dodaj przecier pomidorowy i gotuj kilka minut do zgęstnienia sosu. Do tak przygotowanych warzyw dodaj uprzednio ugotowana kaszę jaglaną. Dobrze wymieszaj.

Smacznego!