Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(11)
07.05.2016
dodaj własny przepis
50 minut
8 osób
łatwy
Wartości odżywcze
230 kcal / 1 porcję (156 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    147.66 kcal
    7.38%
  • Białko
    6.48 g
    12.96%
  • Węglowod.
    26.22 g
    9.71%
  • Tłuszcze
    2.63 g
    3.76%
  • Błonnik
    0.39 g
    1.56%
  • GDA
    7.38 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza kuskus - 255g (1 ½ szklanki)
  • Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 500g (20 łyżek stołowych)
  • Cukier - 36g (6 łyżeczek)
  • Śliwki - 100g
  • Brzoskwinia - 170g (2 sztuki)
  • Cukier - 36g (6 łyżeczek)
  • Jaja kurze surowe - 150g (3 sztuki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Kaszę kuskus wysyp do miski i zalej gorącą, wrzącą wodą. Przykryj talerzem, by spęczniała (ok. 5-10 minut).

KROK 2: Do większej miski przełóż jogurt naturalny. Dodaj do niego napęczniały kuskus, cukier i całość dobrze wymieszaj. Do masy dodaj śliwki i pokrojone na ćwiarteczki brzoskwinie.

KROK 3: Dobrze wymieszaną masę przełóż do okrągłej, małej formy. Wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piecz przez około 30 minut.

KROK 4: Żółtka oddziel od białek. Z nich ubijaj pianę, a pod koniec ubijania dodaj 3 łyżki cukry pudru. Pod koniec pieczenia (ok 5-7 minut) nałóż na wierzch ciasta uprzednio ubite białka. Wstaw do piekarnika, zostaw do końca czasu pieczenia ciasta. Z masy białkowej powinna powstać dość krucha, delikatna mini-beza.

*Ciasto udekoruj listkami mięty, a całość posyp delikatnie cukrem pudrem.

**Do ciasta możesz użyć dowolnych owoców np. wiśni lub rabarbaru.

Smacznego!