-
Kaloryczność147.66 kcal7.38%
-
Białko6.48 g12.96%
-
Węglowod.26.22 g9.71%
-
Tłuszcze2.63 g3.76%
-
Błonnik0.39 g1.56%
-
GDA7.38 %
- Kasza kuskus - 255g (1 ½ szklanki)
- Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 500g (20 łyżek stołowych)
- Cukier - 36g (6 łyżeczek)
- Śliwki - 100g
- Brzoskwinia - 170g (2 sztuki)
- Cukier - 36g (6 łyżeczek)
- Jaja kurze surowe - 150g (3 sztuki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kaszę kuskus wysyp do miski i zalej gorącą, wrzącą wodą. Przykryj talerzem, by spęczniała (ok. 5-10 minut).
KROK 2: Do większej miski przełóż jogurt naturalny. Dodaj do niego napęczniały kuskus, cukier i całość dobrze wymieszaj. Do masy dodaj śliwki i pokrojone na ćwiarteczki brzoskwinie.
KROK 3: Dobrze wymieszaną masę przełóż do okrągłej, małej formy. Wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piecz przez około 30 minut.
KROK 4: Żółtka oddziel od białek. Z nich ubijaj pianę, a pod koniec ubijania dodaj 3 łyżki cukry pudru. Pod koniec pieczenia (ok 5-7 minut) nałóż na wierzch ciasta uprzednio ubite białka. Wstaw do piekarnika, zostaw do końca czasu pieczenia ciasta. Z masy białkowej powinna powstać dość krucha, delikatna mini-beza.
*Ciasto udekoruj listkami mięty, a całość posyp delikatnie cukrem pudrem.
**Do ciasta możesz użyć dowolnych owoców np. wiśni lub rabarbaru.
Smacznego!