70 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
652 kcal / 1 porcję (287 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność227.47 kcal11.37%
-
Białko7.27 g14.54%
-
Węglowod.18.28 g6.77%
-
Tłuszcze14.05 g20.07%
-
Błonnik0.84 g3.36%
-
GDA11.37 %
Składniki
- Ciecierzyca z puszki - 800g (4 ⅔ szklanki)
- Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
- Masło orzechowe - 100g (5 łyżek stołowych)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 50g (5 łyżek stołowych)
- Syrop klonowy - 50g (10 łyżeczek)
- Kakao 16%, proszek - 40g (4 łyżki stołowe)
- Proszek do pieczenia - 4g (łyżeczka)
- Aromat waniliowy - 2g (½ łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Ciecierzycę przełóż na sito, odsącz i przepłucz pod bieżącą wodą. Następnie przełóż do sporej miski, dodaj jajka, olej i masła orzechowe.
KROK 2: Całą masę dokładnie zblenduj; powinna powstać rzadka masa. Jeśli masa będzie zbyt zbita, dodaj kilka łyżek wody. Kiedy powstanie gładka masa, dodaj resztę produktów i całość wymieszaj.
KROK 3: Przełóż masę do foremek (silikonowych lub zwykłych, wyłożonych papilotkami), połóż na wierzch każdej babeczki dowolny orzech i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-45 minut (do suchego patyczka).
Smacznego!
Zobacz także