Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(28)
11.05.2016
dodaj własny przepis
15 minut + czas pieczenia
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
338 kcal / 1 porcję (200 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    168.73 kcal
    8.44%
  • Białko
    5.89 g
    11.78%
  • Węglowod.
    21.78 g
    8.07%
  • Tłuszcze
    7.59 g
    10.84%
  • Błonnik
    2.67 g
    10.68%
  • GDA
    8.44 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza jaglana sucha - 180g
  • Cynamon mielony - 4g (łyżeczka)
  • Gałka muszkatołowa mielona - 1g (2 szczypty)
  • Goździki - 6g (3 łyżeczki)
  • Maliny - 120g (szklanka)
  • Borówki amerykańskie - 140g (szklanka)
  • Orzechy włoskie - 50g (12 ½ sztuki)
  • Migdały - 50g (50 sztuk)
  • Wiórki kokosowe - 10g (1 ⅔ łyżki stołowej)
  • Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
  • Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 480g (2 szklanki)
  • Miód pszczeli - 60g (5 łyżeczek)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Nagrzej piekarnik do 180 st. C. W sporej misce wymieszaj suchą kaszę jaglaną z przyprawami i przełóż do wysmarowanej masłem średniej, ceramicznej formy do pieczenia. Lekko masę ugnieć łyżką lub dłońmi.

KROK 2: Na jaglaną masę wyłóż owoce, następnie orzechy i wiórki kokosowe.

KROK 3: W drugiej misce zmiksuj jajka, mleko i miód. Wylej całą mieszanię do ceramicznego naczynia. Popraw dodatkowo łyżką tak, by jajeczna masa dotarła do wszystkich zakamarków.

KROK 4: Wstaw danie do nagrzanego piekarnika na godzinę.

*Podawaj z gęstym jogurtem naturalnym.

Smacznego!