Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(15)
05.10.2016
dodaj własny przepis
40 minut + czas pieczenia
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
478 kcal / 1 porcję (393 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    121.64 kcal
    6.08%
  • Białko
    3.73 g
    7.46%
  • Węglowod.
    17.71 g
    6.56%
  • Tłuszcze
    5.00 g
    7.14%
  • Błonnik
    2.60 g
    10.4%
  • GDA
    6.08 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Burak - 300g (3 sztuki)
  • Ryż brązowy surowy - 50g (¼ szklanki)
  • Jabłko - 150g
  • Sok z cytryny - 6g (2 łyżeczki)
  • Granat - 100g (sztuka)
  • Rodzynki, suszone - 30g (2 łyżki stołowe)
  • Ser Feta - 100g (2 porcje)
  • Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Miód pszczeli - 12g (łyżeczka)
  • Ocet balsamiczny - 6g (łyżka stołowa)
  • Sok z cytryny - 6g (2 łyżeczki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
  • Zioła prowansalskie - 3g (łyżeczka)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Nagrzej piekarnik do 220 st. C. Ugotuj ryż brązowy według instrukcji producenta zamieszczonej na opakowaniu.

KROK 2: Buraki dokładnie umyj, zawiń w folię i upiecz 45 minut lub do miękkości. Nastęnie je ostudź, obierz i pokrój w dosyć drobną kostkę.

KROK 3: Jabłka umyj, obierz i pokrój również w drobną kosteczkę. Skrop delikatnie sokiem z cytryny. Granat obierz, przekładając pesteczki do małej miski. Ser feta pokrój w bardzo drobne kawałki.

KROK 4: Przygotuj dressing: do szklanki wlej oliwę z oliwek, miód, ocet balsamiczny. Dodaj sok z cytryny, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Dokładnie wymieszaj.

KROK 5: Do miski wsyp ugotowany ryż, pokrojone buraki i resztę składników oprócz sera. Dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj ser feta i skrop całość przygotowanym dressingiem. Wszystko posyp posiekaną natką pietruszki

Smacznego!