30 minut
5 osób
łatwy
Wartości odżywcze
192 kcal / 1 porcję (153 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność125.64 kcal6.28%
-
Białko15.72 g31.44%
-
Węglowod.5.93 g2.2%
-
Tłuszcze3.37 g4.81%
-
Błonnik2.51 g10.04%
-
GDA6.28 %
Składniki
- Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 500g
- Pomidor suszony w oleju - 80g (4 plastry)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
- Cebula - 50g (⅔ sztuki)
- Sól biała - 1g (2 szczypty)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
- Papryczka chili - 20g (sztuka)
- Zioła prowansalskie - 100g (33 ⅓ łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Pierś z kurczaka dobrze umyj, a następnie zmiel w elektrycznej maszynce do mięsa. Mieloną masę dopraw solą i pieprzem.
KROK 2: Do mięsa dodaj amarantus ekspandowany, pomidory suszone olej i posiekaną cebulę. Całość dobrze wyrób, a pod koniec wyrabiania dopraw pieprzem, ostrą papryką i ziołami prowansalskimi.
KROK 3: Formuj z masy małe, lekko spłaszczone kotleciki i kładź na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C i piecz przez około 30 minut.
*Pulpeciki podawaj z makaronem z sosem pomidorowym. Smakują wtedy najlepiej.
Smacznego!
Zobacz także