Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(20)
19.05.2016
dodaj własny przepis
30 minut
5 osób
łatwy
Wartości odżywcze
192 kcal / 1 porcję (153 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    125.64 kcal
    6.28%
  • Białko
    15.72 g
    31.44%
  • Węglowod.
    5.93 g
    2.2%
  • Tłuszcze
    3.37 g
    4.81%
  • Błonnik
    2.51 g
    10.04%
  • GDA
    6.28 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 500g
  • Pomidor suszony w oleju - 80g (4 plastry)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
  • Cebula - 50g (⅔ sztuki)
  • Sól biała - 1g (2 szczypty)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
  • Papryczka chili - 20g (sztuka)
  • Zioła prowansalskie - 100g (33 ⅓ łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Pierś z kurczaka dobrze umyj, a następnie zmiel w elektrycznej maszynce do mięsa. Mieloną masę dopraw solą i pieprzem.

KROK 2: Do mięsa dodaj amarantus ekspandowany, pomidory suszone olej i posiekaną cebulę. Całość dobrze wyrób, a pod koniec wyrabiania dopraw pieprzem, ostrą papryką i ziołami prowansalskimi.

KROK 3: Formuj z masy małe, lekko spłaszczone kotleciki i kładź na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C i piecz przez około 30 minut.

*Pulpeciki podawaj z makaronem z sosem pomidorowym. Smakują wtedy najlepiej.

Smacznego!