30 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
334 kcal / 1 porcję (286 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność116.93 kcal5.85%
-
Białko2.45 g4.9%
-
Węglowod.9.98 g3.7%
-
Tłuszcze8.45 g12.07%
-
Błonnik2.00 g8%
-
GDA5.85 %
Składniki
- Rukola - 80g (4 garście)
- Roszponka - 100g (2 garście)
- Cukinia - 125g
- Orzechy włoskie - 24g (6 sztuk)
- Awokado - 140g
- Granat - 50g (½ sztuki)
- Ocet balsamiczny - 6g (łyżka stołowa)
- Miód pszczeli - 24g (2 łyżeczki)
- Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
- Musztarda - 10g (½ łyżki stołowej)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Dokładnie umyj wszystkie warzywa pod bieżącą wodą. Obierz awokado, oddziel je od pestki i pokrój w półplasterki. Cukinię przekrój na pół, usuń pestki i także pokrój ją w półplasterki.
KROK 2: Na dno naczynia wyłóż osuszoną rukolę pomieszaną z roszponką. Następnie wokół naczynia wyłóż awokado.
KROK 3: Patelnię grillową natłuść oliwą, a następnie zgrilluj cukinię. Na innej, suchej patelni podpraż posiekane orzechy włoskie.
KROK 4: Obok awokado wyłóż zgrillowaną cukinię i orzechy włoskie. Całość posyp wyłuskanymi ziarenkami granata.
KROK 5: Przygotuj dressing: w małej miseszce wymieszaj ocet balsamiczny, musztardę, miód, oliwę z oliwek oraz sok z cytryny. Dodaj pieprz do smaku i wylej ją na całość składników.
Smacznego!
Zobacz także