Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(7)
13.07.2016
dodaj własny przepis
35 minut
8 osób
łatwy
Wartości odżywcze
485 kcal / 1 porcję (189 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    256.35 kcal
    12.82%
  • Białko
    3.90 g
    7.8%
  • Węglowod.
    29.97 g
    11.1%
  • Tłuszcze
    14.42 g
    20.6%
  • Błonnik
    2.55 g
    10.2%
  • GDA
    12.82 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza jaglana sucha - 440g
  • Cukier puder - 30g (6 łyżeczek)
  • Olej kokosowy - 120g
  • Sok z cytryny - 9g (3 łyżeczki)
  • Woda mineralna niegazowana - 50g (¼ szklanki)
  • Mleczko kokosowe - 400g (40 łyżek stołowych)
  • Woda mineralna niegazowana - 100g (½ szklanki)
  • Aromat waniliowy - 2g (½ łyżeczki)
  • Miód pszczeli - 72g (6 łyżeczek)
  • Sok z cytryny - 9g (3 łyżeczki)
  • Wiórki kokosowe - 40g (6 ⅔ łyżki stołowej)
  • Maliny - 240g (2 szklanki)

Sposób przyrządzenia

CIASTO:

KROK 1: 240g suchej kaszy jaglanej włóż do młynka i zmiel starannie na mąkę. Mąkę jaglaną przesyp na sito i przesiej do dużej miski, następnie dodaj szczyptę soli i cukier puder. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Zimny olej kokosowy siekamy drobno nożem na deseczce (można zetrzeć na tarce), dodajemy do mąki jaglanej. Dolej ekstrakt z wanilii, sok z cytryny i całość (przy pomocy noża), wymieszaj i połącz.

KROK 2: Dolej zimną wodę i wyrabiaj ciasto tylko do momentu połączenia się składników. Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na czas nagrzania piekarnika. W tym samym czasie nagrzej piekarnik do 200 st.C.

KROK 3: Formę do tarty oprósz resztką mąki jaglanej, wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkowuj je lekko i wylep nim dół oraz boki formy. Następnie obciąż je kulkami ceramicznymi lub fasolą i wstaw do garzanego piekarnika na około 15 minut. Po tym czasie ściągnij papier z kulkami i kontunuuj pieczenie tarty jeszcze przez 15 minut, wyjmj i schłódź.

NADZIENIE:

KROK 1: Mleko kokosowe i wodę zagotuj w jednym garnku. 200g kaszy jaglanej kilkakrotnie przepłucz. Opłukaną kaszę przełóż do gotującego się wywaru mleczka i wody, doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, po czym garnek przykryj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem około 15-20 minut, aż do całkowitej miękkości i wchłonięcia się płynów (kasza musi być nieco rozgotowana).

KROK 2: Ugotowaną kaszę zdejmij z palnika, lecz pozostaw pod przykryciem jeszcze 3 minuty. Następnie przełóż gorącą kaszę do miski i poczekaj aż będzie ciepła i odparuje. Dodaj stopniowo miód, sok z cytryny oraz wiórki kokosowe i zblenduj jeszcze ciepłą kaszę na gładką masę.

KROK 3: Krem przykryj folią spożywczą i wkłóż do lodówki. Na schłodzony spód tarty, nałóż schłodzony krem jaglany, równomiernie rozprowadź go po cieście, wygładź, a następnie ułóż na nim umyte i osuszone wcześniej owoce.

Smacznego!