-
Kaloryczność256.35 kcal12.82%
-
Białko3.90 g7.8%
-
Węglowod.29.97 g11.1%
-
Tłuszcze14.42 g20.6%
-
Błonnik2.55 g10.2%
-
GDA12.82 %
- Kasza jaglana sucha - 440g
- Cukier puder - 30g (6 łyżeczek)
- Olej kokosowy - 120g
- Sok z cytryny - 9g (3 łyżeczki)
- Woda mineralna niegazowana - 50g (¼ szklanki)
- Mleczko kokosowe - 400g (40 łyżek stołowych)
- Woda mineralna niegazowana - 100g (½ szklanki)
- Aromat waniliowy - 2g (½ łyżeczki)
- Miód pszczeli - 72g (6 łyżeczek)
- Sok z cytryny - 9g (3 łyżeczki)
- Wiórki kokosowe - 40g (6 ⅔ łyżki stołowej)
- Maliny - 240g (2 szklanki)
Sposób przyrządzenia
CIASTO:
KROK 1: 240g suchej kaszy jaglanej włóż do młynka i zmiel starannie na mąkę. Mąkę jaglaną przesyp na sito i przesiej do dużej miski, następnie dodaj szczyptę soli i cukier puder. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Zimny olej kokosowy siekamy drobno nożem na deseczce (można zetrzeć na tarce), dodajemy do mąki jaglanej. Dolej ekstrakt z wanilii, sok z cytryny i całość (przy pomocy noża), wymieszaj i połącz.
KROK 2: Dolej zimną wodę i wyrabiaj ciasto tylko do momentu połączenia się składników. Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na czas nagrzania piekarnika. W tym samym czasie nagrzej piekarnik do 200 st.C.
KROK 3: Formę do tarty oprósz resztką mąki jaglanej, wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkowuj je lekko i wylep nim dół oraz boki formy. Następnie obciąż je kulkami ceramicznymi lub fasolą i wstaw do garzanego piekarnika na około 15 minut. Po tym czasie ściągnij papier z kulkami i kontunuuj pieczenie tarty jeszcze przez 15 minut, wyjmj i schłódź.
NADZIENIE:
KROK 1: Mleko kokosowe i wodę zagotuj w jednym garnku. 200g kaszy jaglanej kilkakrotnie przepłucz. Opłukaną kaszę przełóż do gotującego się wywaru mleczka i wody, doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, po czym garnek przykryj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem około 15-20 minut, aż do całkowitej miękkości i wchłonięcia się płynów (kasza musi być nieco rozgotowana).
KROK 2: Ugotowaną kaszę zdejmij z palnika, lecz pozostaw pod przykryciem jeszcze 3 minuty. Następnie przełóż gorącą kaszę do miski i poczekaj aż będzie ciepła i odparuje. Dodaj stopniowo miód, sok z cytryny oraz wiórki kokosowe i zblenduj jeszcze ciepłą kaszę na gładką masę.
KROK 3: Krem przykryj folią spożywczą i wkłóż do lodówki. Na schłodzony spód tarty, nałóż schłodzony krem jaglany, równomiernie rozprowadź go po cieście, wygładź, a następnie ułóż na nim umyte i osuszone wcześniej owoce.
Smacznego!