45 minut
8 osób
łatwy
Wartości odżywcze
216 kcal / 1 porcję (349 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność61.93 kcal3.1%
-
Białko3.46 g6.92%
-
Węglowod.13.46 g4.99%
-
Tłuszcze0.55 g0.79%
-
Błonnik2.83 g11.32%
-
GDA3.1 %
Składniki
- Kasza jaglana sucha - 180g
- Cebula - 180g (2 ¼ sztuki)
- Czosnek duży - 15g (3 ząbki)
- Kalafior - 500g
- Papryka czerwona - 400g (2 sztuki)
- Papryka zielona - 280g (2 sztuki)
- Papryka żółta - 120g (sztuka)
- Pomidor - 600g
- Cukinia - 300g
- Fasola biała, nasiona suche - 200g
- Curry - 6g (2 łyżeczki)
- Papryczka chili - 10g (½ sztuki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Ugotuj kaszę jaglaną, którą potem wymieszaj z gotową Chakalaką.
KROK 2: Kalafiora podziel na części i ugotuj w osolonej wodzie. Gdy zmięknie, wyciągnij go z wody.
KROK 3: Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę z czosnkiem. Kiedy się zeszkli, przerzuć do większego garnka. Do cebuli i czosnku dodaj paprykę i duś do momentu, aż zmięknie.
KROK 4: Dodaj do garnka cukinię i dalej duś, aż będzie miękka. Dorzuć gałązki kalafiora, fasolę oraz pokorojne pomidory. Przypraw solą, pieprzem, curry i chilli i duś jeszcze przez kilka minut.
KROK 5: Do średniej wielkości naczynia, wsyp ugotowaną kaszę jaglaną. Następnie dodaj Chakalakę.
Smacznego!
Zobacz także