Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(10)
22.07.2016
dodaj własny przepis
45 minut
8 osób
łatwy
Wartości odżywcze
216 kcal / 1 porcję (349 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    61.93 kcal
    3.1%
  • Białko
    3.46 g
    6.92%
  • Węglowod.
    13.46 g
    4.99%
  • Tłuszcze
    0.55 g
    0.79%
  • Błonnik
    2.83 g
    11.32%
  • GDA
    3.1 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza jaglana sucha - 180g
  • Cebula - 180g (2 ¼ sztuki)
  • Czosnek duży - 15g (3 ząbki)
  • Kalafior - 500g
  • Papryka czerwona - 400g (2 sztuki)
  • Papryka zielona - 280g (2 sztuki)
  • Papryka żółta - 120g (sztuka)
  • Pomidor - 600g
  • Cukinia - 300g
  • Fasola biała, nasiona suche - 200g
  • Curry - 6g (2 łyżeczki)
  • Papryczka chili - 10g (½ sztuki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Ugotuj kaszę jaglaną, którą potem wymieszaj z gotową Chakalaką.

KROK 2: Kalafiora podziel na części i ugotuj w osolonej wodzie. Gdy zmięknie, wyciągnij go z wody.

KROK 3: Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę z czosnkiem. Kiedy się zeszkli, przerzuć do większego garnka. Do cebuli i czosnku dodaj paprykę i duś do momentu, aż zmięknie.

KROK 4: Dodaj do garnka cukinię i dalej duś, aż będzie miękka. Dorzuć gałązki kalafiora, fasolę oraz pokorojne pomidory. Przypraw solą, pieprzem, curry i chilli i duś jeszcze przez kilka minut.

KROK 5: Do średniej wielkości naczynia, wsyp ugotowaną kaszę jaglaną. Następnie dodaj Chakalakę.

Smacznego!

Zobacz także
Pasztet jaglany z gruszkami
(17)
Pasztet jaglany z gruszkami
15 minut + czas pieczenia
6 osób
więcej
Dip czosnkowy
(13)
Dip czosnkowy
10 minut
1 osoba
więcej