-
Kaloryczność62.96 kcal3.15%
-
Białko4.60 g9.2%
-
Węglowod.6.12 g2.27%
-
Tłuszcze3.34 g4.77%
-
Błonnik2.49 g9.96%
-
GDA3.15 %
- Pieczarki - 320g (16 sztuk)
- Szpinak, mrożony - 400g
- Pomidor suszony w oleju - 120g (6 plastrów)
- Czosnek mały - 6g (2 ząbki)
- Cebula - 90g (1 ¼ sztuki)
- Pieprz czarny - 6g (6 szczypt)
- Bazylia suszona - 4g (łyżeczka)
- Zioła prowansalskie - 3g (łyżeczka)
- Gałka muszkatołowa mielona - 1g (2 szczypty)
- Mozzarella - 90g (6 plastrów)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Pieczarki dokładnie umyj, osusz i odetnij nóżki. Szpinak rozmróź (chyba, że użyjesz swieżego) i odsącz na sitku.
KROK 2: Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, a następnie dodaj razem ze szpinakiem do cebuli. Całość dokładnie wymieszaj i dodaj przyprawy: sól, pieprz, gałkę muszkatołową, bazylię suszoną oraz zioła prowansalskie. Tak przygotowaną masę przełóż na nagrzaną patelnię i smaż na małym ogniu, ciągle mieszając.
KROK 3: Suszone pomidory pokrój w dość drobną kosteczkę i dodaj pod koniec smażenia, następnie podsmaż jeszcze masę przez około 2 minuty.
KROK 4: Kapelusze pieczarek faszeruj masą szpinakową, a na jej wierzch wyłóż starty na tarce o grubych oczkach ser mozzarella. Przygotowane pieczarki układaj na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 20 minut.
*Podawaj na podłużnych talerzach w towarzystwie kiełków lucerny lub słonecznika oraz lekkiego dressingu.
Smacznego!