Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(17)
10.08.2016
dodaj własny przepis
40 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
164 kcal / 1 porcję (260 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    62.96 kcal
    3.15%
  • Białko
    4.60 g
    9.2%
  • Węglowod.
    6.12 g
    2.27%
  • Tłuszcze
    3.34 g
    4.77%
  • Błonnik
    2.49 g
    9.96%
  • GDA
    3.15 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Pieczarki - 320g (16 sztuk)
  • Szpinak, mrożony - 400g
  • Pomidor suszony w oleju - 120g (6 plastrów)
  • Czosnek mały - 6g (2 ząbki)
  • Cebula - 90g (1 ¼ sztuki)
  • Pieprz czarny - 6g (6 szczypt)
  • Bazylia suszona - 4g (łyżeczka)
  • Zioła prowansalskie - 3g (łyżeczka)
  • Gałka muszkatołowa mielona - 1g (2 szczypty)
  • Mozzarella - 90g (6 plastrów)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Pieczarki dokładnie umyj, osusz i odetnij nóżki. Szpinak rozmróź (chyba, że użyjesz swieżego) i odsącz na sitku.

KROK 2: Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, a następnie dodaj razem ze szpinakiem do cebuli. Całość dokładnie wymieszaj i dodaj przyprawy: sól, pieprz, gałkę muszkatołową, bazylię suszoną oraz zioła prowansalskie. Tak przygotowaną masę przełóż na nagrzaną patelnię i smaż na małym ogniu, ciągle mieszając.

KROK 3: Suszone pomidory pokrój w dość drobną kosteczkę i dodaj pod koniec smażenia, następnie podsmaż jeszcze masę przez około 2 minuty.

KROK 4: Kapelusze pieczarek faszeruj masą szpinakową, a na jej wierzch wyłóż starty na tarce o grubych oczkach ser mozzarella. Przygotowane pieczarki układaj na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 20 minut.

*Podawaj na podłużnych talerzach w towarzystwie kiełków lucerny lub słonecznika oraz lekkiego dressingu.

Smacznego!