30 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
72 kcal / 1 porcję (38 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność187.02 kcal9.35%
-
Białko10.49 g20.98%
-
Węglowod.21.24 g7.87%
-
Tłuszcze6.56 g9.37%
-
Błonnik4.82 g19.28%
-
GDA9.35 %
Składniki
- Amarantus ekspandowany - 60g (2 szklanki)
- Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
- Jagody - 65g (½ szklanki)
- Rozmaryn suszony - 3g (łyżeczka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Całe jajka ubij z solą na spienioną masę, bladożółtą, dodaj amarantus i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj świeże lub mrożone jagody oraz suszony rozmaryn. Wymieszaj.
KROK 2: Mokrą dłonią uformuj trójkątne lub (według upodobań) okrągłe bułeczki o grubości ok. 2 cm. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180º C, aż się zarumienią (około 25 minut)
*Bułeczki możesz podać z masłem, żurawiną lub konfiturami.
Smacznego!
Zobacz także