45 minut
3 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
733 kcal / 1 porcję (178 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność413.15 kcal20.66%
-
Białko8.86 g17.72%
-
Węglowod.44.58 g16.51%
-
Tłuszcze23.26 g33.23%
-
Błonnik2.40 g9.6%
-
GDA20.66 %
Składniki
- Kasza jaglana sucha - 180g
- Skrobia ziemniaczana - 100g (4 łyżki stołowe)
- Oliwki zielone marynowane, konserwowe - 37.5g (15 sztuk)
- Natka pietruszki pęczek - 36g (2 pęczki)
- Słonecznik, nasiona - 60g (6 łyżek stołowych)
- Oliwa z oliwek - 80g (8 łyżek stołowych)
- Czosnek duży - 15g (3 ząbki)
- Parmezan tarty - 24g (3 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KLUSECZKI:
KROK 1: Ugotuj kaszę jaglaną według instrukcji na opakowaniu. Następnie rozgnieć ją lub zmiksuj przy użyciu blendera na jednolitą masę.
KROK 2: Po przestudzeniu, dodaj posiekany koperek i drobno pokrojone oliwki.
KROK 3: Ciasto podziel na 4 części i jedną z nich zastąp skrobią ziemniaczaną. Następnie wszystko (całość ciasta) zagnieć.
KROK 4: Z gotowego ciasta formujemy kluseczki. Następnie gotujemy w osolonej wodzie, 5 minut od momentu ich wypłynięcia.
PESTO:
KROK 1: Umyj natki pietruszki pod bieżącą wodą.
KROK 2: Podpraż nasiona słonecznika na suchej patelni.
KROK 3: Do blendera włóż natki, nasiona, oliwę, czosnek oraz starty parmezan i zmiksuj.
*Na talerz nałóż pesto, a na nie gotowe kluseczki.
Smacznego!
Zobacz także