Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

20 minut + czas pieczenia
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
150 kcal / 1 porcję (195 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    77.17 kcal
    3.86%
  • Białko
    3.21 g
    6.42%
  • Węglowod.
    13.62 g
    5.04%
  • Tłuszcze
    1.67 g
    2.39%
  • Błonnik
    1.32 g
    5.28%
  • GDA
    3.86 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kalafior - 220g
  • Ciecierzyca z puszki - 255g (1 ½ szklanki)
  • Papryka czerwona - 200g (sztuka)
  • Cebula - 45g (½ sztuki)
  • Kajzerki ciemne, bezglutenowe - 50g
  • Zioła prowansalskie - 6g (2 łyżeczki)
  • Papryka ostra mielona - 3g (łyżeczka)
  • Pieprz czarny - 1g (szczypta)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Kalafior dokładnie umyj i ugotuj na parze (lub w wodzie) i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków (możesz także zrobić to widelcem).

KROK 2: Cebulę i parykę umyj i pokrój w kostkę, następnie podsmaż na rozgrzanym oleju oraz hojnie dopraw przyprawami do smaku.

KROK 3: Cieciorkę ugotuj według wskazówek producenta na opakowniu (możesz kupić gotową do spożyca z puszki), następnie zmisuj w blenderze.

KROK 4: Wszystkie składniki wymieszaj razem, następnie uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej (zetrzyj na tarce czertwą bułkę bezglutenową).

KROK 5: Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 25 minut lub do zrumienienia panierki.

*Najlepiej smakują podane z pieczonymi ziemniakami i surówką z jarmużu

Smacznego!