20 minut + czas pieczenia
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
150 kcal / 1 porcję (195 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność77.17 kcal3.86%
-
Białko3.21 g6.42%
-
Węglowod.13.62 g5.04%
-
Tłuszcze1.67 g2.39%
-
Błonnik1.32 g5.28%
-
GDA3.86 %
Składniki
- Kalafior - 220g
- Ciecierzyca z puszki - 255g (1 ½ szklanki)
- Papryka czerwona - 200g (sztuka)
- Cebula - 45g (½ sztuki)
- Kajzerki ciemne, bezglutenowe - 50g
- Zioła prowansalskie - 6g (2 łyżeczki)
- Papryka ostra mielona - 3g (łyżeczka)
- Pieprz czarny - 1g (szczypta)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kalafior dokładnie umyj i ugotuj na parze (lub w wodzie) i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków (możesz także zrobić to widelcem).
KROK 2: Cebulę i parykę umyj i pokrój w kostkę, następnie podsmaż na rozgrzanym oleju oraz hojnie dopraw przyprawami do smaku.
KROK 3: Cieciorkę ugotuj według wskazówek producenta na opakowniu (możesz kupić gotową do spożyca z puszki), następnie zmisuj w blenderze.
KROK 4: Wszystkie składniki wymieszaj razem, następnie uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej (zetrzyj na tarce czertwą bułkę bezglutenową).
KROK 5: Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 25 minut lub do zrumienienia panierki.
*Najlepiej smakują podane z pieczonymi ziemniakami i surówką z jarmużu
Smacznego!
Zobacz także