Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(3)
14.10.2016
dodaj własny przepis
20 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
354 kcal / 1 porcję (198 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    179.22 kcal
    8.96%
  • Białko
    5.17 g
    10.34%
  • Węglowod.
    23.27 g
    8.62%
  • Tłuszcze
    8.69 g
    12.41%
  • Błonnik
    3.49 g
    13.96%
  • GDA
    8.96 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza jaglana sucha - 180g
  • Curry - 1.5g (½ łyżeczki)
  • Imbir korzeń - 5g
  • Jarmuż - 200g (40 liści)
  • Brukselka - 100g
  • Pomarańcza - 50g
  • Dynia - 150g
  • Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
  • Zioła prowansalskie - 3g (łyżeczka)
  • Papryka słodka mielona - 3g (łyżeczka)
  • Orzechy laskowe - 15g (łyżka stołowa)
  • Dynia, pestki - 10g (łyżka stołowa)
  • Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Tahini - 12g (łyżka stołowa)
  • Sok z cytryny - 6g (2 łyżeczki)
  • Miód pszczeli - 12g (łyżeczka)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Poprzednio podprażoną w rondelku kaszę ugotuj z dodatkiem szczypty przyprawy curry oraz plasterkiem imbiru.

KROK 2: Piekarnik nagrzej do temp. 200 st. C i upiecz pokrojoną w kostkę dynię. Przed upieczeniem skrop ją delikatnie oliwą z oliwek i posyp solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz słodką, mieloną papryką. Piecz ok 15-20 minut (lub do miękkości) i odstaw do wystygnięcia.

KROK 3: Jarmuż (można zastąpić szpinakiem) umyj bardzo dokładnie i wytnij z nich grubą część łodygi. Resztę podziel na drobne listki, włóż do miseczki wraz z obraną z zewnętrznych liści brukselką i zalej wrzątkiem z dodatkiem 2 plasterków pomarańczy na ok. 3-4 minuty.

KROK 4: Wymieszaj wszystkie składniki dressingu: oliwę z oliwek, tahini, sok z cytryny, miód, sól i posmakuj. Dopraw go według uznania.

KROK 5: Sałatkę serwuj z ugotowaną kaszą jaglaną, skropioną dressingiem i uprażonymi na suchej patelni orzechami laskowymi oraz pestkami dyni.

Smacznego!