Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(11)
14.02.2017
dodaj własny przepis
8 osób
łatwy
Wartości odżywcze
158 kcal / 1 porcję (83 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    188.98 kcal
    9.45%
  • Białko
    9.81 g
    19.62%
  • Węglowod.
    20.57 g
    7.62%
  • Tłuszcze
    8.39 g
    11.99%
  • Błonnik
    2.09 g
    8.36%
  • GDA
    9.45 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza gryczana sucha - 180g
  • Jaja kurze surowe - 300g (6 sztuk)
  • Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 30g (¼ szklanki)
  • Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
  • Bazylia świeża - 15g (3 gałązki)
  • Por obrany - 30g
  • Szpinak świeży - 50g
  • Koperek siekany - 32g (4 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: W małym rondelku ugotuj kaszę gryczaną według przepisu producenta zamieszczonego na opakowaniu produktu.

KROK 2: Wszystkie warzywa dokładnie umyj. Pokrój na cienkie plastry pora. W rondelku rozgrzej oliwę i zeszklij na nim pora przez około 3 minuty. Po tym czasie dodaj soli i smaż jeszcze kolejne 2-3 minuty.

KROK 3: Po tym czasie dodaj osuszony z nadmiaru wody szpinak. Przykryj całość pokrywką i gotuj mieszając od czasu do czasu przez około 10 minut. Zestaw z ognia.

KROK 4: W tym czasie do dużej miski wybij jaja. Dodaj sól i przeprz, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz porwane liście bazylii. Dkładnie rozbełtaj je widelcem. Dodaj mleko, posiekany koperek, a także mieszankę porowo-szpinakową. Na koniec dodaj ugotowaną kaszę. Ponownie wymieszaj.

KROK 5: W głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Wylej na nią przygotowaną masę warzywno-jajeczną. Zmniejsz ogień i przykryj całość pokrywką. Smaż przez około 10 minut w międzyczasie potrzącając delikatnie patelnią. Po tym czasie przewróć omlet na drugą stronę i smaż jeszcze przez około 5 minut.

KROK 6: Wyłóż gotową frittatę na talerz. Pokrój na trójkątne kawałki.

Smacznego!