35 minut + czas chłodzenia
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
655 kcal / 1 porcję (493 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność132.91 kcal6.65%
-
Białko2.04 g4.08%
-
Węglowod.24.69 g9.14%
-
Tłuszcze3.38 g4.83%
-
Błonnik1.29 g5.16%
-
GDA6.65 %
Składniki
- Tapioka, granulat - 84g (7 łyżek stołowych)
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 240g (szklanka)
- Syrop klonowy - 10g (2 łyżeczki)
- Laska wanilii - 0.8g (½ sztuki)
- Mango - 140g (½ sztuki)
- Wiórki kokosowe - 18g (3 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Do garnka wsyp tapiokę i zalej ją mlekiem. Odstaw mieszaninę na około 1 godzinę (lub na całą noc), aby napęczniała. Po tym czasie dodaj syrop klonowy oraz ziarenka z laski wanilii. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj około 20 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając do momentu, aż kulki tapioki będą miękkie.
KROK 2: Gotowy pudding przełóż do dość wysokich szklanek i wystudź, następnie przełóż do lodówki, by stężał.
KROK 3: Dojrzałe mango obierz, oddziel od pestki, pokrój w średniej wielkości kostkę (odłóż kilka kostek mango do dekoracji) i przełóż do naczynia. Owoc zblenduj na gładki mus. Tak przygotowany mus wyłóż na górę deseru z tapioki i całość posyp wiórkami kokosowymi. Dla dekoracji, na sam koniec dodaj niezblendowane kostki mango.
Smacznego!
Zobacz także