Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

35 minut + czas chłodzenia
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
655 kcal / 1 porcję (493 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    132.91 kcal
    6.65%
  • Białko
    2.04 g
    4.08%
  • Węglowod.
    24.69 g
    9.14%
  • Tłuszcze
    3.38 g
    4.83%
  • Błonnik
    1.29 g
    5.16%
  • GDA
    6.65 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Tapioka, granulat - 84g (7 łyżek stołowych)
  • Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 240g (szklanka)
  • Syrop klonowy - 10g (2 łyżeczki)
  • Laska wanilii - 0.8g (½ sztuki)
  • Mango - 140g (½ sztuki)
  • Wiórki kokosowe - 18g (3 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Do garnka wsyp tapiokę i zalej ją mlekiem. Odstaw mieszaninę na około 1 godzinę (lub na całą noc), aby napęczniała. Po tym czasie dodaj syrop klonowy oraz ziarenka z laski wanilii. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj około 20 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając do momentu, aż kulki tapioki będą miękkie.

KROK 2: Gotowy pudding przełóż do dość wysokich szklanek i wystudź, następnie przełóż do lodówki, by stężał.
KROK 3: Dojrzałe mango obierz, oddziel od pestki, pokrój w średniej wielkości kostkę (odłóż kilka kostek mango do dekoracji) i przełóż do naczynia. Owoc zblenduj na gładki mus. Tak przygotowany mus wyłóż na górę deseru z tapioki i całość posyp wiórkami kokosowymi. Dla dekoracji, na sam koniec dodaj niezblendowane kostki mango.
Smacznego!