Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(11)
02.11.2016
dodaj własny przepis
30 minut
5 osób
łatwy
Wartości odżywcze
248 kcal / 1 porcję (115 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    215.64 kcal
    10.78%
  • Białko
    8.05 g
    16.1%
  • Węglowod.
    20.92 g
    7.75%
  • Tłuszcze
    12.12 g
    17.31%
  • Błonnik
    4.73 g
    18.92%
  • GDA
    10.78 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Quinoa - komosa ryżowa - 100g (½ szklanki)
  • Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
  • Mleko migdałowe - 100g (½ szklanki)
  • Jabłko - 150g
  • Orzechy włoskie - 60g (15 sztuk)
  • Siemię lniane - 40g (4 łyżki stołowe)
  • Mąka gryczana - 10g (¼ szklanki)
  • Cynamon mielony - 4g (łyżeczka)
  • Syrop klonowy - 10g (2 łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Komosę ryżową przepłucz na sitku pod bieżącą wodą. Następnie przełóż ją do garnka z grubym dnem i zalej 1 szklanką wody. Zagotowuj, przykryj i zmniejsz ogień. Gotuj, aż quinoa wchłonie całą wodę. Wyłącz gaz i odstaw jeszcze na kilka minut pod przykrywką.

KROK 2: W dość sporej misce wymieszaj ugotowaną komosę z mlekiem migdałowym, jajkami, posiekanymi orzechami, siemieniem lnianym i mąką. Dodaj starte na tarce jabłko, cynamon i syrop klonowy do smaku. Dokładnie wymieszaj.

KROK 3: Masę odstaw na 10 minut. Po tym czasie na rozgrzanej patelni smaż placki do zrumienienia skórki.

Smacznego!