30 minut
5 osób
łatwy
Wartości odżywcze
248 kcal / 1 porcję (115 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność215.64 kcal10.78%
-
Białko8.05 g16.1%
-
Węglowod.20.92 g7.75%
-
Tłuszcze12.12 g17.31%
-
Błonnik4.73 g18.92%
-
GDA10.78 %
Składniki
- Quinoa - komosa ryżowa - 100g (½ szklanki)
- Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
- Mleko migdałowe - 100g (½ szklanki)
- Jabłko - 150g
- Orzechy włoskie - 60g (15 sztuk)
- Siemię lniane - 40g (4 łyżki stołowe)
- Mąka gryczana - 10g (¼ szklanki)
- Cynamon mielony - 4g (łyżeczka)
- Syrop klonowy - 10g (2 łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Komosę ryżową przepłucz na sitku pod bieżącą wodą. Następnie przełóż ją do garnka z grubym dnem i zalej 1 szklanką wody. Zagotowuj, przykryj i zmniejsz ogień. Gotuj, aż quinoa wchłonie całą wodę. Wyłącz gaz i odstaw jeszcze na kilka minut pod przykrywką.
KROK 2: W dość sporej misce wymieszaj ugotowaną komosę z mlekiem migdałowym, jajkami, posiekanymi orzechami, siemieniem lnianym i mąką. Dodaj starte na tarce jabłko, cynamon i syrop klonowy do smaku. Dokładnie wymieszaj.
KROK 3: Masę odstaw na 10 minut. Po tym czasie na rozgrzanej patelni smaż placki do zrumienienia skórki.
Smacznego!
Zobacz także