Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

35 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
230 kcal / 1 porcję (289 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    79.57 kcal
    3.98%
  • Białko
    3.12 g
    6.24%
  • Węglowod.
    6.58 g
    2.44%
  • Tłuszcze
    5.34 g
    7.63%
  • Błonnik
    1.37 g
    5.48%
  • GDA
    3.98 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Oliwa z oliwek - 30g (3 łyżki stołowe)
  • Por obrany - 30g
  • Czosnek duży - 20g (4 ząbki)
  • Cebula - 40g (½ sztuki)
  • Cebula czerwona - 15g (¼ sztuki)
  • Kalafior - 250g
  • Wywar warzywny - 300g (1 ¼ szklanki)
  • Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 300g (1 ¼ szklanki)
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
  • Sezam, nasiona - 30g (3 łyżki stołowe)
  • Kasza gryczana sucha - 30g
  • Rozmaryn suszony - 6g (2 łyżeczki)
  • Sól biała - 1g (2 szczypty)
  • Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 100g (4 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: W garnku rozgrzej oliwę, podsmaż plasterki pora, posiekaną cebulę i 2 ząbki czosnku, aż do zeszklenia. Następnie dodaj różyczki kalafiora, liść laurowy, bulion warzywny, mleko i pieprz. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem do miękkości kalafiora.

KROK 2: W rondelku rozgrzej olej, dodaj posiekaną czerwoną cebulę, 2 ząbki czosnku i rozmaryn i lekko zeszklij. Następnie dodaj nasiona sezamu i kaszę gryczaną i smaż, aż cebula będzie chrupiąca, a nasiona lekko zmienią kolor na złoty. Dopraw solą i pieprzem.

KROK 3: Garnek z zupą zdejmij z ognia i delikatnie wlej jogurt naturalny. Zmiksuj całość blenderem do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem.

KROK 4: Zupę podawaj w miseczkach, z dodatkiem rozmarynu i oliwy.

Smacznego!

Zobacz także
Jaglany sernik na zimno z jagodami
(13)
Jaglany sernik na zimno z jagodami
40 minut + czas chłodzenia
6 osób
więcej
Dip guacamole
(30)
Dip guacamole
15 minut
1-2 osoby
więcej