30 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
138 kcal / 1 porcję (87 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność158.73 kcal7.94%
-
Białko6.13 g12.26%
-
Węglowod.27.84 g10.31%
-
Tłuszcze4.42 g6.31%
-
Błonnik4.47 g17.88%
-
GDA7.94 %
Składniki
- Kasza jaglana sucha - 50g
- Groszek zielony, mrożony - 140g
- Cebula - 80g (sztuka)
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
- Natka pietruszki siekana - 12g (2 łyżeczki)
- Zioła prowansalskie - 3g (łyżeczka)
- Papryka słodka, wędzona - 4g (2 szczypty)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
- Płatki owsiane górskie - 40g (4 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Zamrożony groszek ugotuj na parze. W międzyczasie, uprzednio podprażoną kaszę jaglaną ugotuj w rondelku według przepisu producenta zamieszczonego na opakowaniu produktu.
KROK 2: Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Czosnek również obierz.
KROK 3: Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na niej cebulę.
KROK 4: Do misy blendera włóż ugotowaną kaszę jaglaną, groszek, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Całość zmiksuj na gładką masę.
KROK 5: Płatki owsiane zmiel na mąkę w młynku do kawy. Następnie obtaczaj w nich uformowane w dłoniach kotlety.
KROK 6: Obtoczone w owsie kotlety smaż na patelni bez tłuszczu do lekkiego przyrumienienia po około 1,5 minuty z każdej strony.
Smacznego!
Zobacz także