Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(11)
01.12.2016
dodaj własny przepis
30 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
138 kcal / 1 porcję (87 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    158.73 kcal
    7.94%
  • Białko
    6.13 g
    12.26%
  • Węglowod.
    27.84 g
    10.31%
  • Tłuszcze
    4.42 g
    6.31%
  • Błonnik
    4.47 g
    17.88%
  • GDA
    7.94 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza jaglana sucha - 50g
  • Groszek zielony, mrożony - 140g
  • Cebula - 80g (sztuka)
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
  • Natka pietruszki siekana - 12g (2 łyżeczki)
  • Zioła prowansalskie - 3g (łyżeczka)
  • Papryka słodka, wędzona - 4g (2 szczypty)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
  • Płatki owsiane górskie - 40g (4 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Zamrożony groszek ugotuj na parze. W międzyczasie, uprzednio podprażoną kaszę jaglaną ugotuj w rondelku według przepisu producenta zamieszczonego na opakowaniu produktu.

KROK 2: Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Czosnek również obierz.

KROK 3: Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na niej cebulę.

KROK 4: Do misy blendera włóż ugotowaną kaszę jaglaną, groszek, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Całość zmiksuj na gładką masę.

KROK 5: Płatki owsiane zmiel na mąkę w młynku do kawy. Następnie obtaczaj w nich uformowane w dłoniach kotlety.

KROK 6: Obtoczone w owsie kotlety smaż na patelni bez tłuszczu do lekkiego przyrumienienia po około 1,5 minuty z każdej strony.

Smacznego!