20 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
368 kcal / 1 porcję (299 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność123.01 kcal6.15%
-
Białko5.10 g10.2%
-
Węglowod.11.75 g4.35%
-
Tłuszcze8.06 g11.51%
-
Błonnik4.11 g16.44%
-
GDA6.15 %
Składniki
- Brukselka - 400g
- Cebula dymka - 60g (3 sztuki)
- Kasza jaglana sucha - 40g
- Sól biała - 3g (6 szczypt)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
- Czosnek mały - 3g (ząbek)
- Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
- Oliwa z oliwek - 40g (4 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kaszę jaglaną upraż na patelni a następnie zmiel na mąkę*. Brukselkę posiekaj na cieniutkie paseczki a cebulkę w kostkę, wszystko przełóż do miski.
KROK 2: Do brukselki wbij jajo, dodaj rozgnieciony czosnek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj całość i odstaw na kilka minut.
KROK 43: Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Masę nabieraj łyżką i wykładaj na patelnię, formując kotlety. Każdy z nich smaż kilka minut z obu stron. Następnie odsączaj na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Smacznego!
*Możesz użyć gotowej mąki jaglanej, w takiej samej ilości co kaszy.
Zobacz także