-
Kaloryczność297.87 kcal14.89%
-
Białko6.89 g13.78%
-
Węglowod.33.19 g12.29%
-
Tłuszcze17.47 g24.96%
-
Błonnik2.81 g11.24%
-
GDA14.89 %
- Kasza jaglana sucha - 200g
- Mleko migdałowe - 115g (½ szklanki)
- Ksylitol - 42g (6 łyżeczek)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 60g (6 łyżek stołowych)
- Jajko kurze gotowane - 100g (2 sztuki)
- Soda oczyszczona - 6g (2 szczypty)
- Proszek do pieczenia - 4g (łyżeczka)
- Laska wanilii - 1.5g (sztuka)
- Marchew - 50g
- Cynamon mielony - 12g (3 łyżeczki)
- imbir suszony - 2g
- Kardamon mielony - 2g (łyżeczka)
- Goździki - 2g (łyżeczka)
- Orzechy włoskie - 60g (15 sztuk)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Uprażoną uprzednio kaszę jaglaną ugotuj do miękkości według przepisu producenta zamieszczonego na opakowaniu. Odstaw ja do ostygnięcia.
KROK 2: Po tym czasie zblenduj ugotowaną kaszę z jajkami, mlekiem migdałowym, ksylitolem, sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem, goździkami, kardamonem i imbirem suszonym oraz wydłubanymi pestkami z laski wanilii na gładką masę.
KROK 3: W miedzy czasie marchew umyj, obierz ze skóry i zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Dodaj je do przygotowanej masy jaglanej. Na sam koniec dodaj posiekane orzechy włoskie i delikatnie mieszaj napowietrzając dodatkowo masę.
KROK 4: Tak przygotowane ciasto przelej go wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o wymiarach 24 cm. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez około godziny lub do tzw. suchego patyczka. Wystudź.
*Ciasto krojone zaraz po upieczeniu może się rozpadać i kruszyć, dlatego warto odczekać kilka godzin i pozostawić je do całkowitego wystygnięcia.
** Ciasto można ozdobić za pomocą lukru sporządzonego z białek i cukru pudru.
Smacznego!