-
Kaloryczność184.43 kcal9.22%
-
Białko7.38 g14.76%
-
Węglowod.18.52 g6.86%
-
Tłuszcze10.19 g14.56%
-
Błonnik1.50 g6%
-
GDA9.22 %
- Oliwa z oliwek - 30g (3 łyżki stołowe)
- Kuskus izraelski - 130g (¾ szklanki)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Szpinak młody - 100g (4 garście)
- Pomidor koktajlowy - 240g (12 sztuk)
- Mozzarella - 120g (8 plastrów)
- Papryka czerwona - 200g (sztuka)
- Natka pietruszki siekana - 36g (6 łyżeczek)
- Migdały, płatki - 30g (3 łyżki stołowe)
- Bazylia świeża - 5g (gałązka)
- Oliwa z oliwek - 30g (3 łyżki stołowe)
- Ocet balsamiczny - 12g (2 łyżki stołowe)
- Papryka słodka, wędzona - 4g (2 szczypty)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: W dużym rondu rozgrzej oliwkę z oliwek. Podsmaż na niej kaszę kuskus, ciągle mieszając do momentu, aż nabierze brązowego koloru ok. 4-5 minut. Następnie dodaj 2 szklanki wody ze szczyptą soli i doprowadź do wrzenia. Przykryj kaszę pokrywką i gotuj na wolnym ogniu do momentu aż zmięknie i wchłonie całą wodę. Odstaw do wystudzenia.
KROK 2: W międzyczasie zrób dressing: wymieszaj oliwę, ocet balsamiczny, paprykę sól i pieprz do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Migdały podpraż na suchej patelni, aż lekko się zabrązowią.
KROK 3: W dużej misce wymieszaj umyty i odciśnięty z nadmiaru wody szpinak, przekrojone na połówki żółte i czerwone pomidorki koktajlowe, paprykę, mozzarellę pokrojoną w kostkę, migdały, posiekaną natkę pietruszki i bazylię. Dodaj kaszę kuskus, a następnie polej wszystko przygotowanym dressingiem. Dokładnie wymieszaj do połączenia się wszystkich składników. Na koniec dopraw jeszcze do smaku solą i pieprzem.
*Całość przełóż do ozdobnej salaterki. Schłodź w lodówce.
Smacznego!