Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(14)
23.12.2016
dodaj własny przepis
45 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
117 kcal / 1 porcję (326 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    35.98 kcal
    1.8%
  • Białko
    1.15 g
    2.3%
  • Węglowod.
    4.82 g
    1.79%
  • Tłuszcze
    2.24 g
    3.2%
  • Błonnik
    1.30 g
    5.2%
  • GDA
    1.8 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Wywar warzywny - 720g (3 szklanki)
  • Papryka czerwona - 1000g (5 sztuk)
  • Cebula - 80g (sztuka)
  • Marchew - 45g
  • Czosnek duży - 15g (3 ząbki)
  • Oliwa z oliwek - 30g (3 łyżki stołowe)
  • Koncentrat pomidorowy, 30% - 45g (3 łyżeczki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
  • Papryka ostra mielona - 3g (łyżeczka)
  • Papryka słodka, wędzona - 3g (1 ½ szczypty)
  • Bazylia świeża - 10g (2 gałązki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Cebulę pokrój w półksiężyce, a marchewkę w talarki. Papryki umyj pod bieżącą wodą, pokrój w ćwiartki oraz usuń pestki.

KROK 2: Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż pokrojone warzywa i obrane ząbki czosnku. Wszystko polej oliwą z oliwek i dopraw solą oraz pieprzem. Warzywa wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 20 minut, do momentu ich lekkiego zbrązowienia.

KROK 3: W międzyczasie przygotuj wywar z włoszczyzny z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego i ziaren pieprzu.

KROK 4: Wywar przecedź przez sito. Upieczone papryki obierz ze skórki. Bulion ponownie doprowadź do wrzenia, a następnie dodaj koncentrat pomidorowy i wszystkie upieczone warzywa. Dopraw pieprzem, ostrą i wędzoną papryką i ponownie zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez ok. 10 minut.

KROK 5: Po ostudzeniu, zblenduj zupę z listkami bazylii na gładki krem.

*Zupę można udekorować kleksem jogurtu naturalnego, uprażonymi nasionami słonecznika oraz listkami bazylii.

Smacznego!

Zobacz także