Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(18)
23.12.2016
dodaj własny przepis
30 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
122 kcal / 1 porcję (73 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    167.14 kcal
    8.36%
  • Białko
    7.50 g
    15%
  • Węglowod.
    27.63 g
    10.23%
  • Tłuszcze
    4.63 g
    6.61%
  • Błonnik
    4.06 g
    16.24%
  • GDA
    8.36 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza gryczana sucha - 100g
  • Brokuły - 250g
  • Słonecznik, nasiona - 30g (3 łyżki stołowe)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
  • Zioła prowansalskie - 3g (łyżeczka)
  • Papryczka chili - 10g (½ sztuki)
  • Płatki owsiane górskie - 40g (4 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Kaszę gryczaną ugotuj według przepisu zamieszczonego na opakowaniu produktu.

KROK 2: W międzyczasie zmiel płatki owsiane na mąkę w młynku do kawy.

KROK 3: Brokuł ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.

KROK 4: Do misy blendera wsyp ugotowaną kaszę, brokuł, a także ziarna słonecznika. Wszystko dokładnie zmiel na gęstą, dość gładką masę. Następnie do masy dodaj przyprawy i zmielone płatki owsiane i wymieszaj. (Masa musi być gęsta, by łatwiej dało sie ulepić z niej kotlety).

KROK 5: Uformuj z powstałej masy kotlety i układaj je ja wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 220 st. C przez około 15-20 minut.

*Możesz też usmażyć je na patelni, jej dno wykładając papierem do pieczenia.

Smacznego!