20 minut
3 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
317 kcal / 1 porcję (171 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność185.14 kcal9.26%
-
Białko5.05 g10.1%
-
Węglowod.20.35 g7.54%
-
Tłuszcze10.04 g14.34%
-
Błonnik2.56 g10.24%
-
GDA9.26 %
Składniki
- Kasza kuskus - 48g (¼ szklanki)
- Awokado - 70g
- Fasola biała, konserwowa - 120g
- Bułka tarta - 33g (4 ¼ łyżki stołowej)
- Bazylia świeża - 7g (1 ½ gałązki)
- Szczypiorek siekany - 20g (4 łyżki stołowe)
- Ocet balsamiczny - 3g (½ łyżki stołowej)
- Oliwa z oliwek - 30g (3 łyżki stołowe)
- Papryka czerwona - 100g (½ sztuki)
- Sól biała - 1g (2 szczypty)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
- Jogurt typu greckiego - 80g (4 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: W małej misce wymieszaj kuskus z 1/4 szklanki gorącej wody. Odstaw na bok.
KROK 2: W drugim naczyniu rozgnieć razem awokado* i fasolkę. Dodaj bułkę tartą, bazylię, szczypiorek, drobno posiekaną paprykę, ocet balsamiczny i 1 łyżkę oliwy. Dopraw według uznania solą i pieprzem. Przełóż przygotowany wcześniej kuskus i dokładnie wszystko wymieszaj.
KROK 3: Z przygotowanej masy uformuj kotleciki i smaż je na rozgrzanej oliwie ok. 3-5 minut z każdej strony. Usmażone kotleciki odsącz na ręczniku papierowym. Wykładaj na talerz, udekoruj greckim jogurtem i posyp posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
*Awokado powinno być bardzo dojrzałe
Zobacz także