Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(18)
04.01.2017
dodaj własny przepis
60 minut
8 osób
łatwy
Wartości odżywcze
210 kcal / 1 porcję (163 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    129.04 kcal
    6.45%
  • Białko
    6.84 g
    13.68%
  • Węglowod.
    14.66 g
    5.43%
  • Tłuszcze
    5.19 g
    7.41%
  • Błonnik
    2.49 g
    9.96%
  • GDA
    6.45 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Mąka orkiszowa pełnoziarnista - 150g (1 ¼ szklanki)
  • Jogurt typu greckiego - 40g (2 łyżki stołowe)
  • Jaja kurze surowe - 150g (3 sztuki)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
  • Proszek do pieczenia - 2g (½ łyżeczki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 6g (6 szczypt)
  • Zioła prowansalskie - 3g (łyżeczka)
  • Kalafior - 200g
  • Kasza jaglana sucha - 50g
  • Pomidor suszony w oleju - 100g (5 plastrów)
  • Cebula czerwona - 40g (½ sztuki)
  • Por obrany - 30g
  • Kapary - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Cukinia - 100g
  • Jaja kurze surowe - 150g (3 sztuki)
  • Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 240g (szklanka)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 6g (6 szczypt)
  • Zioła prowansalskie - 3g (łyżeczka)
  • Papryka ostra mielona - 3g (łyżeczka)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Na stolnicę wysyp mąkę. Dodaj jogurt grecki, jajko, olej rzepakowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli i pieprzu oraz suszoną bazylię. Z tak przygotowanych składników zagnieć ciasto.

KROK 2: Ciasto podsyp odrobiną mąki i rozwałkuj na cienki placek. Przełóż je do formy na tartę, spód podziurkuj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 15 minut. Ostudź.

KROK 3: W międzyczasie przygotuj farsz na tartę. Kalafiora umyj, a następnie podziel w dość drobne różyczki. Kaszę jaglaną upraż w małym rondelku do momentu, aż zacznie wydzielać się orzechowy zapach.

KROK 4: Suszone pomidory odsącz z nadmiaru oleju, a następnie pokrój na drobne kawałki. Czerwoną cebulę i pora obierz i pokrój w dość cienkie piórka. Cukinię umyj i pokrój na cienkie plasterki.

KROK 5: Na upieczony spód tarty wyłóż uprażoną kaszę jaglaną. Następnie dodaj suszone pomidory, kapary i pokrojonego kalafiora.

KROK 6: Do oddzielnej miski wybij 3 jajka i dodaj mleko. Dokładnie zmiksuj całość, a następnie dodaj przyprawy. Powstałą masą zalej przygotowaną tartę tak, by weszła we wszystkie zakamarki tarty.

KROK 7: Na wierzchu tarty wyłóż plastry cukinii i posiekanego w piórka pora. Posól i posyp ziołami prowansalskimi.

KROK 8: Całość wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz około 30-35 minut, aż masa jajeczna się zestali.

Smacznego!