-
Kaloryczność129.04 kcal6.45%
-
Białko6.84 g13.68%
-
Węglowod.14.66 g5.43%
-
Tłuszcze5.19 g7.41%
-
Błonnik2.49 g9.96%
-
GDA6.45 %
- Mąka orkiszowa pełnoziarnista - 150g (1 ¼ szklanki)
- Jogurt typu greckiego - 40g (2 łyżki stołowe)
- Jaja kurze surowe - 150g (3 sztuki)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
- Proszek do pieczenia - 2g (½ łyżeczki)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 6g (6 szczypt)
- Zioła prowansalskie - 3g (łyżeczka)
- Kalafior - 200g
- Kasza jaglana sucha - 50g
- Pomidor suszony w oleju - 100g (5 plastrów)
- Cebula czerwona - 40g (½ sztuki)
- Por obrany - 30g
- Kapary - 20g (2 łyżki stołowe)
- Cukinia - 100g
- Jaja kurze surowe - 150g (3 sztuki)
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 240g (szklanka)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 6g (6 szczypt)
- Zioła prowansalskie - 3g (łyżeczka)
- Papryka ostra mielona - 3g (łyżeczka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Na stolnicę wysyp mąkę. Dodaj jogurt grecki, jajko, olej rzepakowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli i pieprzu oraz suszoną bazylię. Z tak przygotowanych składników zagnieć ciasto.
KROK 2: Ciasto podsyp odrobiną mąki i rozwałkuj na cienki placek. Przełóż je do formy na tartę, spód podziurkuj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 15 minut. Ostudź.
KROK 3: W międzyczasie przygotuj farsz na tartę. Kalafiora umyj, a następnie podziel w dość drobne różyczki. Kaszę jaglaną upraż w małym rondelku do momentu, aż zacznie wydzielać się orzechowy zapach.
KROK 4: Suszone pomidory odsącz z nadmiaru oleju, a następnie pokrój na drobne kawałki. Czerwoną cebulę i pora obierz i pokrój w dość cienkie piórka. Cukinię umyj i pokrój na cienkie plasterki.
KROK 5: Na upieczony spód tarty wyłóż uprażoną kaszę jaglaną. Następnie dodaj suszone pomidory, kapary i pokrojonego kalafiora.
KROK 6: Do oddzielnej miski wybij 3 jajka i dodaj mleko. Dokładnie zmiksuj całość, a następnie dodaj przyprawy. Powstałą masą zalej przygotowaną tartę tak, by weszła we wszystkie zakamarki tarty.
KROK 7: Na wierzchu tarty wyłóż plastry cukinii i posiekanego w piórka pora. Posól i posyp ziołami prowansalskimi.
KROK 8: Całość wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz około 30-35 minut, aż masa jajeczna się zestali.
Smacznego!