Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

20 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
170 kcal / 1 porcję (328 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    51.82 kcal
    2.59%
  • Białko
    1.95 g
    3.9%
  • Węglowod.
    2.95 g
    1.09%
  • Tłuszcze
    4.20 g
    6%
  • Błonnik
    0.72 g
    2.88%
  • GDA
    2.59 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Cukinia - 300g
  • Wywar warzywny - 240g (szklanka)
  • Śmietanka kremowa 30% - 40g (4 łyżki stołowe)
  • Natka pietruszki pęczek - 9g (½ pęczka)
  • Bazylia świeża - 6g (1 ¼ gałązki)
  • Pieprz biały - 1g (2 szczypty)
  • Jogurt typu greckiego - 40g (2 łyżki stołowe)
  • Dynia, pestki - 20g (2 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Cukinię umyj i pokrój w kostkę.

KROK 2: Pestki dyni krótko podpraż na suchej patelni.

KROK 3: Pogrzej bulion, dodaj cukinię i gotuj około 10 minut. Po tym czasie warzywo odsącz, a bulion przelej do innego garnka. Cukinię zmiksuj z posiekaną natką i bazylią, z powrotem dodaj do wywaru. Dołącz śmietankę, dopraw pieprzem i całość zamieszaj.

KROK 4: Zupę rozlej na talerze, podawaj udekorowaną łyżką greckiego jogurtu, posypaną prażonymi pestkami dyni.

Smacznego!