Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(8)
11.01.2017
dodaj własny przepis
60 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
570 kcal / 1 porcję (165 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    345.03 kcal
    17.25%
  • Białko
    9.27 g
    18.54%
  • Węglowod.
    60.45 g
    22.39%
  • Tłuszcze
    9.49 g
    13.56%
  • Błonnik
    3.69 g
    14.76%
  • GDA
    17.25 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
  • Ksylitol - 28g (4 łyżeczki)
  • Kasza jaglana sucha - 300g
  • Skrobia kukurydziana - 50g (5 łyżek stołowych)
  • Proszek do pieczenia - 8g (2 łyżeczki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Aromat waniliowy - 4g (łyżeczka)
  • Rodzynki, suszone - 120g (8 łyżek stołowych)
  • Orzechy pistacjowe - 100g

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Rodzynki przełóż do niedużej miseczki i zalej je wrzątkiem tak, by woda przykryła wszystkie owoce. Odstaw na około 10-15 minut. Po tym czasie rodzynki odsącz pozbawiając je wody za pomocą papierowego ręcznika kuchennego.

KROK 2: Uprzednio podprażoną kaszę jaglaną zmiksuj w młynku do kawy na mąkę.

KROK 3: W osobnej misce wymieszaj ze sobą zmieloną kaszę jaglaną, skrobię kukurydzianą, proszek do pieczenia i szczyptę soli.

KROK 4: Jajko i ksylitol zmiksuj na puszystą masę. Dodaj aromat waniliowy. Następnie dorzuć suche składniki i całość dokładnie wymieszaj do uzyskania gęstej, gliniastej masy.

KROK 5: Na koniec do masy dodaj namoczone i odciśnięte z wody rodzynki oraz posiekane pistacje. Dokładnie wymieszaj.

KROK 6: Z powstałej masy uformuj "chlebek" o wymiarch 6x20-25 cm. Rozłóż go na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstaw do nagrzanego do 175 st. C piekarnika i piecz przez około 25 minut do momentu lekkiego zabrązowienia ciasta. Odstaw do wystudzenia.

KROK 7: Gdy ciasto już wystygnie, pokój go nożem na "chlebki" o grubości około 1 cm.

Smacznego!