-
Kaloryczność175.27 kcal8.76%
-
Białko4.48 g8.96%
-
Węglowod.19.16 g7.1%
-
Tłuszcze9.80 g14%
-
Błonnik3.95 g15.8%
-
GDA8.76 %
- Bataty - 400g (2 sztuki)
- Fasola czerwona, konserwowa - 200g (10 łyżek stołowych)
- Ryż brązowy surowy - 72g
- Orzechy włoskie tarte - 80g (8 łyżek stołowych)
- Szczypiorek siekany - 25g (5 łyżek stołowych)
- Papryka słodka, wędzona - 6g (3 szczypty)
- Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Rozmaryn suszony - 3g (łyżeczka)
- Oliwa z oliwek - 40g (4 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
KROK 2: Bataty obierz, pokrój na kształt frytek. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, połóż na nią bataty, polej je oliwą, dopraw solą, pieprzem i rozmarynem. Piecz przez 20 minut.
KROK 3: W między czasie ugotuj ryż zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
KROK 4: Fasolę przełóż na sitko i dokładnie przepłucz z zalewy. Następnie osusz ją na ręczniku papierowym i zblenduj. Ważne, aby nie powstała z niej gładka masa, tylko małe kawałki.
KROK 5: Do fasoli dodaj bataty i miksuj do momentu połączenia się składników. Następne wsyp ugotowany ryż, pokrojony szczypiorek, tarte orzechy, olej rzepakowy, wędzoną paprykę, sól oraz pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj przy użyciu drewnianej łyżki.
KROK 6: Wilgotnymi dłońmi formuj kotlety, a następnie ułóż je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piecz przez 35 minut.
Smacznego!