(18)
dodaj własny przepis
40 minut
5 osób
łatwy
Wartości odżywcze
436 kcal / 1 porcję (249 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność175.15 kcal8.76%
-
Białko5.32 g10.64%
-
Węglowod.16.10 g5.96%
-
Tłuszcze10.53 g15.04%
-
Błonnik1.79 g7.16%
-
GDA8.76 %
Składniki
- Burak - 400g (4 sztuki)
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 240g (szklanka)
- Jaja kurze surowe - 150g (3 sztuki)
- Serek kozi - 100g (5 łyżek stołowych)
- Mąka kukurydziana - 70g (4 ⅔ łyżki stołowej)
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 105g (7 łyżek stołowych)
- Mąka jaglana - 30g (¼ szklanki)
- Masło ekstra - 90g (18 łyżeczek)
- Woda - 40g (¼ szklanki)
- Sól biała - 0.5g (szczypta)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Masło posiekaj wraz z mąką kukurydzianą, mąką pełnoziarnistą, jaglaną i solą. Dodaj wodę i zagnieć elastyczne ciasto. Wyłóż nim formę do tarty, podziurkuj widelcem i wstaw do lodówki na godzinę.
KROK 2: Buraki umyj i obierz, pokrój w plasterki i wymieszaj z oliwą z oliwek. Następnie wyłóż je równomiernie na pergaminie, przypraw solą i pieprzem i piecz w 180 st. przez ok. 25 minut.
KROK 3: Spód tarty wyjmij z lodówki i podpiecz ok. 15 minut. Przez ten czas wymieszaj jaja z mlekiem i dodaj pokruszony ser i przeciśnięty przez praskę czosnek.
KROK 4: Podpieczony spód wyłóż plastrami buraków. Zalej masą jajeczną i przypraw pieprzem. Piecz ok. 35 minut, na złoty kolor.
Smacznego!
Zobacz także
Naleśniki bezglutenowe z duszonymi warzywami i pastą z cieciorki
więcej
40 minut + czas chłodzenia
2 osoby